El comú executa menys d'un terç de les inversions pressupostades

La corporació tanca els comptes del 2021 amb 1,9 milions d’euros de superàvit i un endeutament de 8,3 milions

Sessió de consell de comú d'ahir.COMÚ D'ESCALDES-ENGORDANY

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El comú va executar en l’exercici del 2021 menys d’una tercera part de les inversions pressupostades, segons es desprèn de l’estat de comptes de la corporació corresponent a l’any passat. Tal com va reconèixer el cònsol menor i conseller de Finances, Quim Dolsa, en el consell de comú que va celebrar-se ahir, d’un total de 12,2 milions d’inversions consignades en el pressupost per al 2021, el comú només va comprometre’n 8,3 i va liquidar-ne 3,8. El gruix dels diners assignats a inversions no liquidades corresponen a projectes encara per executar, com ara la construcció de la instal·lació artística del projecte Caldes, a la placeta del Madriu, l’ampliació de l’aparcament comunal de davant de l’església de Sant Pere Màrtir i la reforma de la llar de jubilats.

L’altra xifra que cal destacar dels comptes del 2021 és el su­per­àvit, que va enfilar-se fins a 1,9 milions d’euros. La recuperació general de l’activitat social i econòmica després de la pandèmia i l’impuls dels sectors de la construcció i de compravenda d’immobles van impulsar els ingressos a l’alça, que en total van enfilar-se fins a 26,8 milions. Les despeses van situar-se en 24,9 milions.

Pel que fa al nivell d’endeutament, al final de l’exercici del 2021 era de 8,3 milions, una xifra que equival al 28,45% de la mitjana d’ingressos dels darrers tres anys. Molt lluny, per tant, del límit del 200% que fixa la Llei de finances comunals. La totalitat de l’endeutament comunal prové de préstecs contrets en mandats anteriors. L’any passat el comú va amortitzar deute per un valor de 2,8 milions.

La bona situació financera de la corporació –el romanent de tresoreria és d’uns 28 milions d’euros– fa plantejar a la majoria la possibilitat d’amortitzar una part dels préstecs, que com a molt tard venceran d’aquí a tres anys. Aquesta operació permetria estalviar 75.000 euros, segons va explicar Dolsa.

Miquel Aleix, conseller del grup de la minoria, va criticar el “baix” percentatge d’inversions liquidades, que va atribuir a una gestió “poc eficient”. Aleix va afirmar en la roda de premsa posterior al consell de comú que “si s’haguessin planificat les inversions abans ara els ciutadans se’n podrien beneficiar”. Dolsa, per la seva part, va assegurar que en les condicions actuals “el comú està en una situació financera privilegiada per portar a terme tots els projectes”.

tracking