Gili adverteix que no acceptarà “ingerències” al Madriu escaldenc

La cònsol major remarca que l’ordinació reguladora de la vall no pot suposar “una transferència de poder”

La cònsol major d'Escaldes-Engordany, Rosa Gili, ahir al comú.Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

“Els cònsols d’Encamp, Andorra la Vella i Sant Julià de Lòria no tenen res a dir sobre el que faci el comú d’Escaldes-Engordany als terrenys que són de la seva propietat a la vall del Madriu-Perafita-Claror. No acceptarem ingerències.” Així de contundent va expressar-se la cònsol major, Rosa Gili, en la roda de premsa que va tenir lloc ahir a la tarda per tractar una qüestió que fa mesos que suscita retrets encreuats entre la màxima responsable del comú escaldenc i els de la resta de corporacions comunals amb terrenys al Madriu. Es tracta de l’ordinació reguladora de la vall, que tot i que té el vistiplau de la majoria de consellers d’Encamp, Andorra la Vella i Sant Julià de Lòria, ara com ara està bloquejada arran de l’oposició de Gili a aprovar-la en consell de comú.

La cònsol major va recordar que el reconeixement de la vall com a patrimoni cultural per la Unesco i la necessitat de crear un marc normatiu per protegir-la no suposa “una transferència de poder dels uns als altres”. Gili va remarcar que l’ordinació del Madriu “s’extralimita”. La cònsol major argumenta, basant-se en l’informe que va encarregar l’any passat, que el document atribueix un poder de decisió a la comissió de gestió –òrgan on tenen representació els quatre comuns amb territori a la vall– “que no li pertoca” d’acord amb l’ordenament jurídic andorrà.

D’altra banda, Gili va explicar que el 21 de febrer va fer arribar a la resta de comuns un document amb les esmenes de la corporació escaldenca a l’ordinació. La voluntat de la cònsol major és continuar negociant amb Encamp, Andorra la Vella i Sant Julià de Lòria per poder consensuar una normativa que tingui en compte les seves demandes. És poc probable que la proposta de Gili sigui acceptada. El cònsol menor d’Andorra la Vella, David Astrié, va afirmar dimarts que la resta de comuns no estan d’acord a modificar l’ordinació en el sentit que demana Escaldes.

Tot i que va avenir-se a cedir en alguns punts en la negociació amb la resta de comuns, Gili va voler deixar clar d’entrada que no hi ha debat possible sobre els límits territorials. Escudant-se en la documentació jurídica que fa referència a la qüestió, la cònsol major va defensar que les propietats d’Escaldes-Engordany a la vall són indiscutibles. “No tenim cap mena d’intenció imperialista de conquerir els altres comuns”, va concloure Gili amb ironia.

La cònsol major, finalment, va revelar que no va rebre el text definitiu de l’ordinació “fins al mateix dia de la roda de premsa” de presentació del document, el maig del 2021. Gili va afegir que els propietaris de les finques rurals de la zona tampoc n’estaven informats: “Els cortalans han tingut dubtes des del començament sobre aquesta ordinació.”

tracking