Vall del Madriu

Gili no acceptarà "ingerències" sobre els terrenys d'Escaldes al Madriu

La cònsol major remarca que l'ordinació reguladora de la vall no pot suposar "una transferència de poder"

Gili i Dolsa en la roda de premsa d'avuiFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

"Els cònsols d'Encamp, Andorra la Vella i Sant Julià de Lòria no tenen res a dir sobre el que faci el comú d'Escaldes-Engordany als terrenys que són de la seva propietat a la vall del Madriu-Perafita-Claror. No acceptarem ingerències". Així de contundent s'ha mostrat avui a la tarda la cònsol major escaldenca, Rosa Gili, en la roda de premsa que ha tingut lloc avui a la tarda per tractar sobre l'ordinació reguladora de la vall, ara com ara bloquejada per la negativa de Gili a aprovar-la en consell de comú. La cònsol major ha recordat que el reconeixement de la vall com a patrimoni cultural per la Unesco i la necessitat de crear un marc normatiu per protegir-la no suposa "una transferència de poder dels uns als altres". Gili ha remarcat que l'ordinació del Madriu "s'extralimita", ja que atribueix un poder de decisió a la comissió de gestió, on tenen representació els quatre comuns amb territori a la vall, "que no li pertoca".

Gili ha revelat que el passat 21 de febrer va fer arribar a la resta de comuns un document amb les esmenes de la corporació escaldenca a l'ordinació. La voluntat de la cònsol major és continuar negociant amb Encamp, Andorra la Vella i Sant Julià de Lòria per poder consensuar una normativa que tingui en compte les demandes escaldenques.

Tots els comuns contra Escaldes

L’ordinació reguladora de la vall del Madriu-Perafita-Claror continua estancada. La reunió de la comissió gestora de la vall que havia de celebrar-se ahir a les nou del matí a l’edifici administratiu del comú de Sant Julià de Lòria va haver de suspendre’s a última hora per l’absència de la cònsol major d’Escaldes-Engordany, Rosa Gili.

Tal com va explicar en declaracions al Diari el president de la comissió i cònsol lauredià, Josep Majoral, pels volts de dos quarts de nou va rebre un missatge de Gili en què li comunicava que no podria assistir a la trobada “perquè li havia sorgit un imprevist”. La plantada de la cònsol major escaldenca va impedir avançar en l’ordinació, un document clau per a la gestió de la vall que enfronta Escaldes-Engordany amb la resta de parròquies amb territori a la vall protegida –Encamp, Andorra la Vella i Sant Julià de Lòria–. Gili es mostra reticent a aprovar-lo en consell de comú perquè considera que alguns punts del text contradiuen la legislació vigent. Perquè l’ordinació entri en vigor cal que tigui el vistiplau dels quatre comuns amb representació a la comissió gestora de la vall. “No vull creure que hi ha altres raons rere l’absència de Gili a la comissió”, va concloure el cònsol major lauredià.

Relacions enrarides

Les relacions entre la cònsol major escaldenca i la resta de comuns que formen part de la comissió s’han enrarit els últims dies. La setmana passada Gili va reclamar a Encamp, Andorra la Vella i Sant Julià de Lòria que responguin a les al·legacions al text que va presentar Escaldes i va acusar-los de bloquejar la revisió de l’ordinació. Per la seva banda, el cònsol menor de la capital, David Astrié, va respondre a la mandatària escaldenca que la resta de comuns no estan d’acord a modificar l’ordinació en el sentit que demana Escaldes.

Aquesta situació de bloqueig es mantindrà com a mínim fins al començament de la tardor. Segons va confirmar Majoral, la propera reunió de la comissió de gestió de la vall tindrà lloc al final de l’estiu i de moment no es preveu organitzar cap reunió extraordinària entre els quatre comuns per negociar sobre el futur del text. “L’ordinació només podria entrar en vigor abans si Escaldes l’aprovés al consell”, va apuntar Majoral.

Tot i que la comissió gestora no va poder celebrar-se, ahir sí que va reunir-se el consell assessor de la vall, format pels quatre comuns amb representació, el Govern, la comissió nacional de la Unesco a Andorra i els cortalans, propietaris de les finques rurals de la vall. La trobada va servir per informar totes les parts implicades dels projectes i activitats que la comissió de gestió ha portat a terme al llarg del darrer any a la vall.

RODA DE PREMSA DELS CÒNSOLS D'ESCALDES SOBRE LA VALL

Els cònsols d’Escaldes-Engordany, Rosa Gili i Quim Dolsa, van convocar ahir una roda de premsa per avui a la tarda per fer un repàs de tots els temes relacionats amb la vall del Madriu-Perafita-Claror i el seu marc normatiu, segons van anunciar ahir a la tarda en un comunicat. A part de suposar una oportunitat menys per resoldre les diferències entre Gili i la resta de comuns amb ter­renys a la vall, la suspensió, ahir al matí, de la reunió de la comissió gestora també va impedir d’avançar en la resta de qüestions relacionades amb la vall. D’aquestes, Majoral va destacar-ne dues. En primer lloc, la posada en marxa de dues aplicacions per a telèfons mòbils. La primera permetrà als ecoguardes de la vall notificar directament les incidències al comú responsable de la zona afectada. La segona posarà a disposició dels excursionistes totes les rutes de camins de la vall. En segon lloc, a la trobada de la comissió gestora que havia de celebrar-se ahir també s’havia de parlar d’una propera sortida a França per reunir-se amb els ambaixadors de la vall al país veí del nord.

Reunió del consell assessor de la vall del Madriu-Perafita-Claror, ahir al comú de Sant Julià de Lòria.

tracking