Els comuns treballen per trobar un emplaçament per al nou abocador

Més enllà de l’estudi d’idoneïtat per reobrir l’espai de la Rabassa, a Sant Julià, s’estan buscant altres possibilitats

La reunió de cònsols, a Escaldes-Engordany.COMÚ ESCALDES

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Els comuns estan estudiant quins espais de les respectives parròquies es poden aprofitar per situar-hi un nou abocador un cop tanqui el de Beixalís. En la reunió de cònsols celebrada ahir a Escaldes es van discutir les possibilitats que hi ha, però encara no s’han posat propostes concretes sobre la taula més enllà de l’opció que Sant Julià de Lòria reobri l’abocador de la Rabassa, tot i que abans s’ha de fer un estudi d’idoneïtat de l’espai. Francesc Camp, cònsol major de Canillo, va comentar que “encara no hi ha solució. El de Beixalís estarà actiu fins a final d’any i Sant Julià estudia la idoneïtat i les reformes necessàries per oferir-ne un. Tenim l’obligació de buscar llocs, però som conscients que per pendent i climatologia és molt complicat”, va assegurar el mandatari canillenc.

Tot i que s’ha de resoldre la situació hi ha temps per actuar. El comú de la Massana preveu que l’abocador tancarà al llarg del segon semestre del 2022, però hi ha temps. Com va comentar la ministra de Medi Ambient, Sílvia Calvó, al febrer, “encara hi ha dos abocadors, a l’estiu el del Maià i tot l’any el de Sant Julià. No és una crisi, tenim prou temps per oferir una sortida als residus, però és necessari disposar d’un abocador de terres”.

TRASPÀS DE COMPETÈNCIES

A la reunió també es van adreçar temes com la confirmació de l’entrada a la Batllia de la demanda per les transferències de competències del 2017 de Govern als comuns. Per tant, aquesta qüestió ha quedat oficialment judicialitzada. La cònsol major d’Escaldes-Engordany, Rosa Gili, va avisar a principi de febrer que reformar el model tributari suposaria haver d’afrontar canvis en el marc jurídic. La representant de la corporació escaldenca va afirmar que la Constitució i les lleis que estableixen les competències de les diferents administracions avalen el protagonisme dels comuns en la política fiscal.

En la reunió de cònsols també es va anunciar que es potenciaran les campanyes de conscienciació pel reciclatge. Algunes parròquies han detectat al llarg dels últims mesos que el volum de reciclatge ha baixat. Consideren que aquestes campanyes que formen part de la concessió del servei de reciclatge haurien de servir per sensibilitzar la ciutadania sobre el tema, segons van explicar la cònsol major d’Escaldes, i Francesc Camp, cònsol major de Canillo. Gili va afegir que els criteris de tria s’han anat tornant cada cop més exigents i que, per tant, s’ha d’anar actualitzant la conscienciació. “Se’ns demanen percentatges més alts de reciclatge, comptabilitzacions diferents de cara al pla nacional de residus. Tot evidencia que hem de reforçar-ho”, va comentar la cònsol. “Tenim la consciència que cada cop s’ha de reciclar més i, així, hem de treballar en aquesta direcció”, va afegir respecte a les iniciatives de promoció de reciclatge a les parròquies a través de la conscienciació i de la gestió de residus per part de les empreses concessionàries.

GESTIÓ FORESTAL

A demanda del comú d’Ordino s’ha acordat fer una comissió tècnica nacional per tractar els termes vinculats a la gestió forestal. “Tot i que és una competència comunal molts cops trobàvem que hi anaven treballadors dels comuns als quals se’ls plantejaven qüestions fora de les nostres competències”, va explicar Gili. La idea és poder col·laborar amb el Govern a través d’aquesta comissió tècnica perquè les persones que assisteixin a reunions amb estaments nacionals o europeus tinguin coneixements de les diferents competències.

MÉS

-Torna Clípol

A proposta del comú de la Massana es recuperarà la marca Clípol en els projectes de mobilitat. De moment només tindrà un efecte simbòlic en nous projectes.

-Jocs de la gent gran

Els Jocs s’han hagut d’endarrerir diverses vegades per la pandèmia. El compromís dels comuns és celebrar-los com a tard l’any 2023.

-Caça i pesca

Com cada any, en la reunió de consols d’ahir es van renovar les ajudes que habitualment reben les federacions de caça i pesca per fer viable la seva activitat.

ACORD RENOVAT AMB ANDORRA TURISME

Els comuns van renovar l’acord amb Andorra Turisme pel qual cada parròquia aporta 25.000 euros que se sumen als 175.000 que aporta l’ens. A canvi de l’aportació Andorra Turisme ajuda a promocionar de manera específica cada parròquia i col·labora ampliant l’oferta turística. En el cas de Canillo s’han proposat ampliacions de rutes de bicicleta de muntanya i part del pressupost es dedica renovació i manteniment de les oficines de turisme i els serveis d’estadística.

tracking