és una zona de més 20.000 metres quadrats

Govern proposa l'Estadi Comunal per al recinte multiús

Govern ha encarregat un estudi per saber si els més de 20.000 metres quadrats de la zona poden encabir el multifuncional, la pista d’atletisme i el camp de futbol

L'Estadi Comunal amb l'escenari de l'Andorra Mountain Music.Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La plaça The Cloud, el casino i el recinte multifuncional també a Andorra la Vella. Però no exactament on Conxita Marsol volia. Descartada de fet l’antiga plaça de braus per qüestions legals, un nou actor pren força amb l’objectiu d’evitar que s’hagi d’edificar als terrenys comunals de la Margineda. Una localització que tant la corporació com el Govern volen deixar com a última i inevitable alternativa. L’espai escollit és el terreny de l’Estadi Comunal i des de fa un parell de mesos tècnics elaboren un estudi encarregat pel ministeri de Turisme per saber si en els més de 20.000 metres quadrats de la zona poden cohabitar la pista d’atletisme, el camp de futbol i el futur complex multiús. La superfície de la zona de la qual el comú pot disposar va més enllà de les instal·lacions de l’Estadi Comunal que ha projectat Pere Cervós, un estudi que es pot veure modificat si es decideix aixecar-hi el multifuncional. La voluntat és construir dos recintes separats però que es puguin integrar en una única infraestructura per conferir unitat al projecte i crear elements que generin sinergies.

Titularitat pública

El comú té llogats els terrenys de l’Estadi Comunal fins al 2033 per 35.000 euros mensuals. Però aquest arrendament no és un impediment insalvable com sí que succeeix amb l’antiga plaça de braus, per la qual s’ha compromès a satisfer 22.000 euros al mes durant els propers trenta anys. La corporació només té 2.500 metres quadrats en propietat del terreny de davant de Govern, la resta està en mans privades. La Llei general d’ordenació del territori i urbanisme preveu que quan s’afronta un projecte d’interès nacional com l’edifici multifuncional i el Govern hi fa una aportació del 50% (es gastarà més de 30 milions per cobrir la totalitat del cost de la infraestructura) el terreny ha de ser de titularitat pública, que en el fons significa que s’ha formalitzar la cessió al mateix Govern. Per superar aquest escull a l’espai de l’antiga plaça de braus només hi ha dues vies: canviar la llei perquè no es repeteixi una situació com la viscuda a Canillo amb el Palau de Gel o que el comú compri el terreny restant al propietari. Les dues alternatives són inviables tot i que per a l’executiu i la corporació que lidera Marsol seria la zona idònia. La primera perquè no hi ha voluntat de modificar el text legal i la segona perquè el preu del solar sobrepassa les possibilitats del comú.

La situació a l’Estadi Comunal és completament diferent tot i que també és un terreny que està arrendat. La cessió obligatòria en compliment del pla d’ordenació urbanística de la parròquia estipula que serà aquest l’espai que passarà a mans de la corporació local, amb la qual cosa s’ajustaria estrictament a la llei.

Si no hi ha més remei

El tercer dels espais escollits és el que menys problemes tècnics i legals comporta. Els terrenys de la Margineda són de titularitat comunal i no presenten cap impediment pel que fa a la superfície disponible per construir-hi el nou complex multiús. No suposa cap problema de mobilitat i d’accessos, que sí que es poden produir si s’opta per la zona més cèntrica de la parròquia, tal com passa quan hi ha una afluència massiva a la xarxa viària de les valls centrals, i alhora cobreix les necessitats d’aparcament. L’edifici descongestionaria la capital i seria un element dinamitzador de la Margineda. Però no és del grat ni del comú ni del Govern, que prefereixen una zona cèntrica amb equipaments i de fàcil accés.

L’enigma on s’ha de construir l’anhelat edifici s’ha de resoldre a final de mes. Govern disposarà de l’estudi sobre els terrenys de l’Estadi i Marsol ho ha fixat com a termini màxim. Fins ara sempre s’ha sortit amb la seva tret del telefèric de Carroi. Encara li queden dos anys de mandat.

Edifici emblemàtic

-Gestació del projecte

La construcció d’un edifici multifuncional és una prioritat des del Govern Martí. Que es fes a la capital ha estat sempre una prioritat per a Marsol.

-Dues alternatives

Els terrenys que poden acollir el recinte s’han reduït a dos. Compartir espai amb l’Estadi Comunal o traslladar-se fora del centre, a la Margineda.

L'Estadi Comunal amb l'escenari de l'Andorra Mountain Music.

tracking