x

Ens agradaria enviar-te les notificacions per a les últimes notícies i novetats

PERMETRE
NO, GRÀCIES
Compartir
Accedir
Subscriu-te Iniciar sessió
Buscar
DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA
DIARI TV MUSIK
Reunió de cònsols

Els comuns no facilitaran que els retallin les competències fiscals

Gili diu que tocar els impostos implica canvis en el marc jurídic i “posa en qüestió” l’ordenament legal vigent al Principat
Els cònsols majors d'Escaldes-Engordany, Rosa Gili, i de Sant Julià de Lòria, Josep Majoral, ahir.

Els cònsols majors d'Escaldes-Engordany, Rosa Gili, i de Sant Julià de Lòria, Josep Majoral, ahir.

Els cònsols majors d'Escaldes-Engordany, Rosa Gili, i de Sant Julià de Lòria, Josep Majoral, ahir.

COMÚ DE SANT JULIÀ DE LÒRIA
Actualitzada 09/02/2022 a les 11:09
“Obrir el debat sobre el model tributari i les competències fiscals del comú hauria de posar en qüestió el marc jurídic d’aquest país.” En ple debat entre administracions sobre la reforma fiscal –divendres representants dels comuns, el Govern i el Consell General van reunir-se per tractar la qüestió–, la cònsol major d’Escaldes-Engordany, Rosa Gili, va voler deixar ben clar ahir després de la reunió de cònsols que fer canvis en el sistema de recaptació i redistribució d’impostos suposaria, alhora, tocar el moll de l’os de les lleis del Principat. La qüestió no va tractar-se en la trobada de cònsols, però va plantejar-se durant la roda de premsa posterior.

Gili va recordar que les competències en matèria fiscal de les corporacions comunals estan establertes a la Constitució i a les lleis qualificades de delimitació de les competències dels comuns i de transferències als comuns. Per tant, va argumentar la cònsol major escaldenca, impulsar una reforma fiscal que toqués aspectes centrals de l’statu quo obligaria a replantejar l’ordenament jurídic. “Si es vol fer segons què, tard o d’hora s’haurà d’obrir aquest debat. Cal una reflexió profunda”, va afirmar la cònsol. En definitiva, Gili va voler marcar terreny deixant clar que els comuns no estan disposats a cedir competències fàcilment.

PASSAR DE PUNTETES
D’altra banda, la cònsol va assegurar que la reunió que les dues branques del poder executiu, els comuns i el Govern, i la cambra legislativa van mantenir divendres “va ser només una presa de contacte”, i va remarcar que els representants del gabinet ministerial no els va demanar “retallar res”. Per la seva part, el cònsol major lauredià, Josep Majoral, va afirmar que en la reunió tripartida “es va passar de puntetes” per les propostes de reforma fiscal.


Els comuns valoren “molt positivament”, segons va afirmar la cònsol, que el Govern i el Consell General els tingui en compte en el debat sobre la reforma del model fiscal. “Calen més fòrums on hi hagi representants dels tres poders. El comú no té veu al Consell General. També és important que ens escolti l’executiu perquè un Govern que no coneix els comuns no pot saber com funciona l’administració”, va afirmar Gili.


Finalment, la cònsol va reivindicar el rol dels comuns en el govern del país: “Tenim competències diferenciades del Govern, assumim moltes tasques i tenim uns pressupostos importants. Som un actor rellevant en la política.”


+ MÉS


-Residus

Els comuns van acordar ahir treballar conjuntament amb el ministeri de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat per assolir els objectius del pla nacional de residus.

-Forn incinerador
Gili va explicar que s’està estudiant la possibilitat d’ampliar les instal·lacions del forn incinerador de cadàvers humans ubicat a Escaldes arran de l’augment de la demanda d’aquest servei.

-Consell d’Europa
Afers Exteriors estudia una petició perquè els comuns puguin col·laborar més estretament amb la cambra de presidents locals i regionals del Consell d’Europa.
 
LA DEMANDA PER LES TRANSFERÈNCIES DEL 2017 ENTRARÀ AQUEST MES A LA BATLLIA
Els comuns portaran el Govern a la Batllia abans de 15 dies per les transferències pendents del 2017. Majoral va explicar que les corporacions van rebre fa dues setmanes la resolució administrativa del Govern en contra del recurs que van presentar els comuns i que, com que la llei fixa un període d’un mes per recórrer contra la decisió als tribunals, els cònsols han acordat presentar la denúncia al més aviat possible. “La decisió és continuar defensant allò que els comuns creiem que ens correspon i que la Batllia ho resolgui”, va declarar el cònsol major lauredià.
Els cònsols consideren que l’executiu els deu 7,5 milions d’euros per les transferències del 2017. Per la seva part, la representant escaldenca va recordar que hi ha dues interpretacions diferents sobre els diners que el Govern ha de pagar-los, la dels comuns i la de l’executiu. Els primers fonamenten la seva demanda en un informe jurídic. A banda de validar el deute, aquest document afirma que el pagament no ha prescrit. “Nosaltres reprenem el que havien dit les corporacions comunals anteriors, amb membres del mateix partit que hi ha al Govern”, va afirmar Gili.
5
Diari d'Andorra Twitter

Opinions sobre @diariandorra

Envia el teu missatge
HELISA - Gestor de continguts
© Diari d’Andorra
(Premsa Andorrana) 2005-2024 - C/ Bonaventura Riberaygua, 39, 5è pis - Telèfon : +376 877 477

Col·laboradors:

HELISA - Gestor de continguts