Escaldes aprova un pressupost de 33,5 milions d'euros per al 2022

El comú aprova els comptes per al 2022, amb 7,8 milions d’euros d’inversió per a iniciatives com el projecte Caldes o la reforma de la llar dels jubilats

Projecció infogràfica del futur aparcament de l'Escaler.COMÚ

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El comú d’Escaldes-Engordany va aprovar ahir un pressupost comunal per a l’exercici del 2022 de 33,5 milions, que suposa una reducció del 2,2% respecte als comptes del 2021. Es tracta d’un pressupost que, segons considera la majoria, és “prudent, equilibrat i realista”, i “posa les persones i els empresaris al centre”, com va afirmar el cònsol menor, Joaquim Dolsa. Uns comptes, en canvi, que la minoria critica perquè els considera “arriscats”, amb referència a la despesa de personal, i “electoralistes”, pel fet que estableixen inversions plurianuals en projectes que acabaran l’any 2023, exercici en què s’han de celebrar eleccions comunals, segons va denunciar el conseller de comú Jordi Vilanova.

Pel que fa al detall de les partides, es preveuen uns ingressos corrents de 24,2 milions d’euros. En aquest sentit, el cònsol menor va indicar que s’han recuperat els ingressos per impostos i taxes, però que encara no s’arriba als nivells d’abans de la pandèmia. Respecte a l’endeutament, es preveu un nou crèdit de 4,5 milions i a la vegada l’amortització de 3,4 milions d’euros. Una situació que deixa l’endeutament del comú en el 39,72%. La previsió és tancar el 2022 amb un endeutament d’11,3 milions d’euros. Un escenari que va permetre al cònsol menor, Joaquim Dolsa, destacar que “el d’Escaldes-Engordany és el comú més sanejat d’Andorra”.

Pel que fa a les inversions, hi ha prevista una partida de 7,8 milions en iniciatives com ara el projecte Caldes (2,5 milions), l’aparcament de l’església (1,3 milions), la reforma i ampliació de la llar de la gent gran (2,2 milions), la reparació del Prat del Roure (510.00 euros entre el 2022 i el 2023), i la millora de la tercera planta de casa comuna (475.000 euros entre el 2022 i el 2023). Precisament, la minoria va criticar aquest aspecte i va assegurar “no compartir” les prioritats de l’equip de govern. “Aquest pressupost no el votarem a favor i ens sap greu que alguns dels projectes s’acabin a un any de les eleccions”, va manifestar el conseller Vilanova. Envers això, la cònsol major, Rosa Gili, va qualificat aquesta crítica d’“absurda” i va considerar que “fins i tot estratègicament no podria entendre una actuació així”.

Aparcament de l'Escaler

La sessió de comú d’ahir també va servir per donar a conèixer l’acord amb la majoria de propietaris de la zona de l’Escaler on s’ha de construir l’aparcament de l’Obac. L’acord permetrà al comú aprovar una concessió administrativa per a la gestió de l’aparcament, la qual no comportarà cap despesa per al comú.

Modificació del Poup

La sessió també va aprovar la modificació del pla d’urbanisme relativa a l’alineació dels edificis en els voltants de l’avinguda de les Escoles. Aquesta modificació situa fora d’ordinació alguns edificis. Al respecte, la cònsol major va voler indicar que si un edifici està fora d’ordinació el que suposa és que en cas d’obra major ha de complir els requisits que es demanen.

Així mateix, també es va donar el vistiplau a la construcció de dos ascensors exteriors entre l’avinguda Fiter i Rossell i la carretera dels Vilars.

TRES CARROSSES A LA CAVALCADA DE REIS DE LA PARRÒQUIA

Escaldes celebrarà el dia 5 una cavalcada de Reis que tornarà a estar marcada per la pandèmia. La crisi sanitària ha provocat que per segon any consecutiu s’hagi optat per organitzar la tradicional desfilada dels Reis d’Orient al marge d’Andorra la Vella per evitar aglomeracions. A Escaldes la cavalcada arrencarà a les 17.30 hores al Prat del Roure i seran tres carrosses les que desfilaran pels carrers de la parròquia sense llançar caramels, una mesura que també vol evitar acumulacions de persones. No obstant això, el president de la Unio Proturisme escaldenca, Jaume Ambor, va revelar que els nens i nenes que s’acostin a entregar la carta al carter reial o als Reis rebran un obsequi. Els infants, però, s’hauran d’haver inscrit abans a través de la pàgina web de l’entitat (www.unioproturisme.com) per formalitzar la reserva prèvia. El carter reial estarà el dia 4 al Prat del Roure i els Reis, l’endemà.

tracking