Els ponts d'Engordany i de la Tosca estaran rehabilitats la primavera que ve

El comú traurà les males herbes dels viaductes i hi instal·larà un sistema d’il·luminació “que els
valori”

El pont dels Escalls, ple de vegetació.V. G.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El pont d’Engordany –situat a la plaça de Santa Anna i nexe d’unió entre els dos nuclis històrics de la parròquia– i el de la Tosca –construït a començaments de segle XIX al punt on el riu Madriu desemboca al Valira d’Orient– podrien estar completament rehabilitats a la primavera de l’any que ve.

Segons explica al Diari el conseller de Vida Cultural i Aparcaments, Valentí Closa, les úniques intervencions que caldria fer-hi són treure’n les males herbes i instal·lar-hi una il·luminació “que els valori”. Closa assegura que aquests dos monuments del patrimoni escaldenc presenten “un bon estat de conservació”, tot i que també caldria fer “un estudi més acurat de l’estat de l’estructura”.

El comú fa gairebé dos anys que treballa en una proposta per rehabilitar els ponts històrics arran de la necessitat de protegir de la degradació un patrimoni molt important per a la identitat de la parròquia. Els monuments tenen la consideració de béns d’interès cultural i, per tant, disposen de la màxima protecció legal.

Al juliol d’aquest any, el projecte va concretar-se en un concurs d’àmbit nacional perquè un equip d’arquitectes i enginyers elaborés un diagnòstic tècnic sobre la conservació dels ponts. L’estudi no només havia d’avaluar l’estat de l’estructura i de l’entorn dels viaductes, sinó també fer una proposta de rehabilitació d’aquestes infraestructures que en conservi els valors arquitectònics originals. El plec de bases no va atraure cap candidatura.

Després de donar-se un temps per estudiar bé què havia fallat, el comú, acompanyat durant tot el procés pel departament de Patrimoni del Govern, va decidir demanar ajuda a l’ambaixada francesa. “A França hi ha molts gabinets d’arquitectura i enginyeria especialitzats en rehabilitació de monuments històrics”, recorda Closa.

Fa just una setmana el comú escaldenc va rebre la visita d’un equip de tècnics del país veí del nord. Els experts van fer un estudi preliminar dels ponts. Amb aquesta informació, van elaborar un pressupost estimatiu del cost que tindria per a la corporació de rehabilitar els ponts.

L’anàlisi dels arquitectes francesos ha convençut Closa que és possible enllestir la rehabilitació dels ponts d’Engordany i de la Tosca al començament de l’any vinent.

Els ponts que presentarien més complexitat són el dels Escalls –escenari de la signatura dels pariatges del 1278 i el 1288 entre el bisbe d’Urgell i el comte de Foix– i el Pla –situat uns 500 metres més amunt del Valira del Nord. “Aquests dos ponts sembla que tenen més dèficits estructurals. El dels Escalls, per exemple, està molt desgastat i podria generar problemes de seguretat”, explica Closa. La complexitat d’aquestes intervencions, assegura Closa, obliga a analitzar-les “amb més calma”.

CLAUS

-Concurs

El comú va presentar un concurs al juliol per elaborar un estudi de l’estructura dels ponts històrics i una proposta de conservació. El plec de bases no atrau cap candidatura.

-Ajuda a França

L’ens comunal es posa en contacte amb l’ambaixada francesa perquè els doni un cop de mà per tirar endavant el projecte. Tècnics del país gal visiten Escaldes i fan un estudi preliminar de l’estat dels viaductes.

-Fases

El comú preveu haver enllestit la rehabilitació dels ponts d’Engordany i de la Tosca a la primavera de l’any que ve. El dels Escalls i el Pla es deixarien per a més endavant perquè presenten més complexitat.

tracking