La integració d'EMAP i Ensisa serà reversible si el projecte no té èxit

Els socis preveuen incloure mecanismes legals en el pacte final per facilitar fer marxa enrere si el projecte no té èxit en el futur

Vista aèria de l'estació de Vallnord-Pal Arinsal.VALLNORD

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

La integració d’EMAP i Ensisa serà un “procés reversible” per si, en el futur, cal fer un “replantejament” de la nova societat que gestionarà les estacions d’esquí de Pal Arinsal i Soldeu-el Tarter. Segons va aclarir ahir en declaracions al Diari la cònsol major de la Massana, Olga Molné, els tres socis que han tancat el preacord –els comuns de la Massana i Canillo i Crèdit Andorrà– no tenen “cap dubte sobre la viabilitat del projecte”. Tot i això, va explicar que s’ha previst d’incloure mecanismes legals en l’acord final, encara per signar, per facilitar fer marxa enrere en cas que la gestió integrada de les dues estacions no reeixís.

El comú de la Massana va enviar ahir una carta a totes les cases de la parròquia en què, a part d’informar els ciutadans d’aquest punt, també recalca que “ni EMAP ni Ensisa” desapareixeran arran de la integració, encara que “la gestió de les dues estacions s’efectuarà de forma conjunta” des de la nova societat. “EMAP i Ensisa continuaran mantenint la titularitat de les concessions de les pistes”, va afirmar Molné.

Es manté el patrimoni

En la missiva, signada per la cònsol major i la cònsol menor, Eva Sansa, les màximes responsables del la corporació massanenca recorden que tant el comú de la Massana com el de Canillo mantindran “íntegrament” el valor del seu patrimoni en la nova societat. “És a dir”, puntualitzen, “no estem portant a terme un procés de privatització sinó de traspàs de la gestió i explotació a una nova societat amb una majoria d’accionariat públic”.

A més, recorden que “des de fa un any i mig” el comú de la Massana treballa “per trobar una solució per revertir la situació financera de l’estació” de Pal Arinsal, “que s’ha vist agreujada per la pandèmia i per la conseqüent crisi econòmica”. Des del començament, afegeixen, “el nostre objectiu ha estat trobar “un model accionarial adequat que permetés continuar invertint en l’estació a fi de mantenir-la competitiva i capdavantera”.

Al seu entendre, la millor opció, a què han arribat “després de molts mesos de treball” i de “moltes reunions amb possibles inversors”, ha estat constituir una “nova societat majoritàriament pública, formada pel comú de la Massana, el comú de Canillo i Crèdit Andorrà, mitjançant la qual es gestionaran i promocionaran les estacions d’esquí” de Pal Arinsal i Soldeu-el Tarter.

En la carta també destaca que “totes les decisions importants” per al futur de la societat “es prendran de forma unànime entre les tres parts, com és el cas del nomenament dels càrrecs directius o de la política d’inversions”. Sobre aquest darrer punt, cal recordar que un dels primers grans projectes que impulsarà l’any vinent la nova societat serà la connexió dels dominis de Pal i Arinsal amb dues pistes noves, en el qual s’invertiran 36,4 milions d’euros.

Finalment, la missiva apunta que el pes d’EMAP en la nova estructura accionarial serà del 19,9%, que és el valor que té la societat amb relació a Ensisa. Molné i Sansa recalquen que el preacord preveu que el comú de la Massana pugui assolir “de forma gradual”, i “si els pròxims equips comunals així ho consideren”, una participació del 30% en la nova societat en un període de sis anys. Aquest canvi permetria que el comú massanenc assolís un pes paritari en la nova societat amb relació als altres dos socis que han signat el preacord.

tracking