Turisme

Pàrquings complets i retencions

La riuada de visitants en una jornada laborable va saturar els pàrquings d’Escaldes i de la capital des de les deu

Pàrquings complets i retencions

Pàrquings complets i retencionsFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Les retencions van ser protagonistes ahir a conseqüència de l’elevada afluència de turistes en una jornada que al Principat era laborable i, per tant, a la qual s’hi havia d’afegir la intensa mobilitat interna. Una situació de col·lapse que va afectar diferents punts de la xarxa viària interna, especialment l’avinguda Tarragona de la capital –que va concentrar les majors retencions durant el migdia en ambdós sentits de la marxa i, per contagi, les carreteres més pròximes– i l’entrada de la Massana –que es va col·lapsar al matí en sentit sud per la CG-4–. Un col·lapse que es va traslladar també a la totalitat dels pàrquings de la vall central, que es va omplir des de primera hora del matí. Segons va informar el departament de Mobilitat, durant el matí d’ahir només hi havia un quinze per cent de disponibilitat d’aparcament al centre del Principat, un fet que es va traduir en una gran dificultat per trobar places per estacionar tant per a visitants com per a residents, els quals ja havien rebut recomanacions prèvies per part de Mobilitat per limitar tant com fos possible l’ús del vehicle particular durant els dies d’aquest pont del Pilar.

Pel que fa a la situació concreta a la parròquia d’Escaldes-Engordany, des del comú es va informar que tots els aparcaments, excepte l’aparcament comunal dels Vilars –que es troba situat a la part alta de l’avinguda Fiter i Rossell–, ja es trobaven complets des de les deu del matí generant cues a les entrades. Quant a la situació a Andorra la Vella, la corporació comunal també va fer saber que en algun moment o altre del dia tots els aparcaments s’havien omplert completament, tot i que, a diferència d’Escaldes-Engordany, hi havia hagut força rotació i moviment de turismes.

Congestió a La Massana

A diferència de la vall central, els aparcaments de la Massana no es van veure tan afectats i la congestió es va concentrar només a les zones de pas de la carretera ja que, segons Mobilitat, molts visitants es van desplaçar en vehicle particular a les parròquies altes, un fet que també va contribuir a generar trànsit dens cap a la vall del nord i la vall d’orient durant el matí d’ahir en sentit ascendent i durant la tarda en sentit descendent.

Quant al total d’entrada de vehicles, el nou servei de Mobilitat de dades en temps real oferia ahir a les nou de la nit la xifra de 12.000 vehicles que havien entrat durant el dia procedents de la frontera hispanoandorrana, uns 6.400 dels quals eren espa­nyols. Es tracta, però, d’una xifra relativament inferior a la que es va detectar dissabte passat, el dia amb més volum d’entrades del pont del Pilar fins ara, quan Mobilitat va registrar l’entrada de més de 17.000 turismes al país, 9.000 dels quals procedents d’Espanya. Amb relació a l’aparcament, la situació durant el cap de setmana no va diferir gaire a la viscuda durant la jornada d’ahir. De fet, la zona d’aparcament d’Escaldes-Engordany va ser la més afectada i els pàrquings ja es mostraven complets des de la una del migdia de dissabte. Una situació que es va mantenir fins a les deu de la nit. Pel que fa a diumenge, es va produir el mateix escenari, però es va ampliar la franja horària de les deu del matí.

Mobilitat va advertir ahir que per avui la previsió de volum de trànsit continua sent “alta” i va insistir a la ciutadania que en especial a la vall central es limiti l’ús del vehicle privat. La jornada d’avui és la de l’operació sortida del pont i, en aquest sentit, el director del departament de Mobilitat, Jaume Bonell, ja va asse­nyalar durant la presentació del dispositiu de circulació per aquests dies que, en funció de les dades obtingudes, avui s’activarà el doble carril de Santa Coloma –a l’altura del pont de Madrid– per poder facilitar l’operació sortida, que, segons Mobilitat, pot durar entre vuit i deu hores i estima la marxa d’uns 10.000 vehicles.

CLAUS

Retencions

Els punts més afectats durant la jornada d’ahir de la xarxa viària es van concentrar principalment a l’entrada de la Massana i a l’avinguda Tarragona.

Aparcament complet

A conseqüència del col·lapse circulatori que hi va haver a la carretera els aparcaments de la vall central es van saturar durant tot el dia.

Punts crítics

Tots els pàrquings de la parròquia d’Escaldes –menys l’aparcament comunal dels Vilars– van quedar complets des de les deu del matí.

12.000 vehicles

Segons Mobilitat, ahir a les 21 hores 12.000 vehicles havien creuat la frontera hispanoandorrana, 6.400 dels quals eren espanyols.

El pàrquing Valira complet, ahir.

El pàrquing Valira complet, ahir.

tracking