El pujador dels Fontanals del Pui estarà enllestit a principi del 2022

Les obres tindran un cost d’uns 100.000 euros i ajudaran a solucionar els problemes de seguretat viària que hi ha a la zona

Estat actual del pujador dels Fontanals del Pui, a la zona del Solà.COMÚ DE SANT JULIÀ DE LÒRIA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La reforma del pujador dels Fontanals del Pui estarà enllestida “a començament de l’any que ve”, segons va confirmar el cònsol major de Sant Julià de Lòria, Josep Majoral, en la reunió de poble que va tenir lloc ahir al vespre a l’auditori Rocafort del Centre Cultural i de Congressos Lauredià per explicar el projecte als veïns de la zona del Solà.

Les obres tindran un cost d’entre 90.000 i 100.000 euros i contribuiran a solucionar dos problemes. El primer, els riscos per a la seguretat viària a l’encreuament del pujador amb la CG-1. Majoral va apuntar que el comú té constància de la “inseguretat” que senten els conductors quan circulen pel vial en sentit baixada per sortir a la carretera més transitada del país a l’altura del bar Canòlich, un punt perillós per la poca visibilitat i el gran volum de vehicles que hi circulen. És per aquest motiu que quan acabin les obres la circulació en aquest tram només serà de pujada, mentre que la baixada s’haurà de fer per la carretera de Fontaneda. Majoral també va assegurar que es rebaixarà el pendent del pujador i se substituirà el formigó de la calçada per quitrà, un canvi que en reforçarà la seguretat perquè “permetrà escampar sal a l’hivern per treure’n la neu i el gel”.

El segon problema que el comú hi ha detectat és “la inaccessibilitat de les escales”, que ha provocat “alguns accidents i ensurts”. El cònsol va explicar que les escales s’arreglaran i s’ampliaran en algun tram. A més, el comú també hi farà una rampa a la vora d’1,2 metres d’amplada. Aquests dos espais, reservats al pas de vianants, estaran protegits de la carretera per una barrera de protecció de fusta. El comú també preveu fer-hi alguna zona amb vegetació i millorar-ne la il·luminació.

Els treballs de condicionament del pujador afectaran dos edificis de la zona. Majoral va explicar que, per accedir a casa seva, els veïns del Solà no podran fer-ho pel bar Canòlich, sinó per la part de la carretera de Fontaneda on hi ha l’hotel Sol Park. “Esperem que siguin afectacions curtes. Demanem paciència a tothom. Les obres suposaran una millora per a tots els veïns”, va recordar Majoral.

La reforma del pujador dels Fontanals del Pui és una obra que va ser plantejada durant l’últim any del consolat de Josep Miquel Vila. Tot i això, l’estat de les finances comunals va impedir tirar endavant el projecte. “Ara l’hem reprès i l’hem millorat”, va apuntar Majoral.

Durant la reunió de poble, alguns veïns van fer suggeriments de millora al cònsol, com ara que el pujador estigui equipat amb una cadira pujaescales perquè les persones amb mobilitat reduïda puguin circular-hi amb més autonomia. Majoral en va prendre nota i va assegurar que el comú les tindrà en compte.

EL COMÚ TAMBÉ REFORÇARÀ EL PUNT DE RECOLLIDA D'AIGÜES PLUVIALS DEL TORRENT

Majoral va explicar que el comú aprofitarà les obres al pujador per reforçar el punt de recollida d’aigües pluvials de la zona del torrent dels Fontanals del Pui. Segons va apuntar un tècnic d’Urbanisme del comú durant la presentació del projecte als veïns, l’actuació és necessària perquè, en els dies de pluges més intenses, els embornals de la carretera de Fontaneda no recullen tota l’aigua que ve de la zona de Rocafort. Això, segons van recordar en veu alta alguns dels veïns, fa que l’aigua s’hi acumuli quan hi ha temporal i provoqui molèsties als veïns i als cotxes que circulen per la carretera. Durant el torn de preguntes, un veí va traslladar a Majoral la seva preocupació per l’estat de les canonades que condueixen l’aigua de la pluja fins al riu Valira. Majoral va tranquil·litzar-lo i va assegurar que estan capacitades per transportar grans masses d’aigua.

tracking