TALL A la 
CS-310 

Tall a la CS-310 entre Anyós i l'Aldosa a causa d'una esllavissada sense danys personals. El trànsit s'ha desviat pel centre de la Massana

L'oposició denuncia que ha estat exclosa d'un POUP que critica

La consellera de la minoria afirma que l’equip de govern no els ha permès de participar en les reunions sobre els canvis urbanístics

Edifici en obres a Canillo.Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

La consellera de la minoria Dolors Cabot, del grup Objectiu Comú, denuncia que l’equip de govern els ha exclòs del procés de revisió del pla d’ordenació i urbanisme de la parròquia (POUP) de Canillo. “Hem demanat des de començament a la majoria de poder ser a totes les reunions en què s’havia de parlar de la revisió del pla. Hem insistit de participar-hi, però la resposta sempre ha estat la mateixa: que primer s’ho havien d’estudiar ells”, explica la consellera en declaracions al Diari. No va ser fins al maig que l’equip de govern va accedir a convocar la minoria a una reunió a casa comuna. En aquesta trobada, assegura Cabot, “se’m va ensenyar la revisió del pla ja acabada. Fins aleshores no n’havia vist res”.

Per tot plegat, la consellera afirma que aquesta revisió, si supera tots els tràmits administratius i és aprovada de manera definitiva pel comú, serà un document parcial: “Serà el pla d’urbanisme de l’equip de govern, no el de la parròquia de Canillo.”

Els canvis en l’urbanisme que suposarà la revisió del POUP han suscitat preocupació entre els propietaris de la parròquia. El comú va rebre en total 195 al·legacions al pla durant els 60 dies de rigor del període d’exposició pública, que va concloure el dijous 2 de setembre.

LES CRÍTIQUES

Algunes de les queixes que el comú haurà de revisar les ha presentat Objectiu Comú, assegura Cabot. Els punts que la minoria considera que s’haurien de canviar són tres.

En primer lloc, el grup de l’oposició critica que la delimitació de les unitats d’actuació –és a dir, les superfícies de sòl que s’han de desenvolupar urbanísticament de manera conjunta– en la revisió del POUP dibuixa unes àrees massa grans. Segons Cabot, és un problema, ja que “fa més difícil per als petits propietaris que puguin edificar i incentiva que els únics que construeixin siguin els grans promotors immobiliaris”. La consellera de la minoria argumenta, en aquest sentit, que les unitats d’actuació grans “obliguen a posar d’acord més propietaris” i solen requerir “haver de fer més obres de construcció de vials i d’urbanització en general”. Aquests dos factors combinats, assegura Cabot, fan augmentar els costos de desenvolupar una unitat d’actuació, per la qual cosa “és més probable que només pugui permetre’s d’edificar-hi una gran empresa del sector amb recursos”.

El segon punt que la minoria critica és l’altura màxima permesa a les edificacions, que en alguns casos assegura que és “massa baixa”. Cabot afirma que aquest aspecte s’hauria de revisar per dues raons. D’una banda, perquè en “terrenys complicats i amb molt de desnivell” això podria fer “que l’edifici quedi enclotat”. De l’altra, perquè disminuir la verticalitat permesa a les construccions redueix la superfície disponible per fer edificacions i, en conseqüència, fa apujar el preu mitjà de l’habitatge.

Finalment, i en relació amb la reducció de l’edificabilitat en les zones més allunyades dels nuclis urbans que proposa el pla, Cabot admet que és una mesura necessària per protegir l’entorn natural de la parròquia, però afirma que la norma general hauria d’incloure algunes excepcions. “Per exemple, hauria de ser més fàcil construir-hi per als propietaris que volen destinar l’habitatge a ús propi i tenen el terreny al costat de la carretera”, puntualitza.

Més enllà dels punts concrets que han motivat les al·legacions, Cabot critica “la manca de transparència” de l’equip de govern durant tot el procés de revisió del POUP. “És un mal pla que anirà en detriment dels propietaris de la parròquia”, conclou la consellera.

LES QUEIXES

-Unitats d’actuació

La minoria considera que les unitats d’actuació són massa grans. Això, afirma, incentiva que els únics que construeixin siguin els grans promotors.

-Altura màxima

Cabot demana que s’augmenti l’altura permesa a les edificacions. Fer-ho permetria reduir el preu dels pisos i facilitar, per tant, l’accés a l’habitatge.

-Zones protegides

La minoria està d’acord amb la proposta de l’equip de govern de protegir les zones més allunyades dels nuclis, però demana que l’habitatge per a ús propi sigui una excepció.

-Transparència

La minoria lamenta que l’equip de govern no els hagi informat com cal durant el procés de revisió del document.

tracking