Reportatge

Bosses de colors per a la brossa

El 27 de setembre comença la prova pilot de la recollida porta a porta a la zona del Cedre. Si el projecte reïx, permetrà retirar de manera progressiva els contenidors de la parròquia.

Presentació de la prova pilot a l'aparcament comunal del Cedre.Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La bossa negra, per als residus sòlids urbans; la groga, per als envasos; la blava, per al paper i el cartró, i, la verda, per al vidre. A partir de dilluns 27 de setembre els carrers de la zona del Cedre, a Santa Coloma, s’ompliran cada dia de la setmana –menys el dissabte– de bosses de colors. Aquest, si més no, és l’objectiu del comú d’Andorra la Vella. Si d’aquí a 15 dies hi ha color a les voreres voldrà dir que els veïns dels carrers Esteve Albert, del Contrapàs, Roureda Tapada, del Cedre, Castell de Sant Vicenç i mossèn Lluís Pujol participen en la prova pilot de recollida de residus porta a porta que hi impulsa la corporació. “S’ha triat aquesta zona perquè és un barri molt residencial i on hi ha poca indústria i comerç”, va apuntar ahir el conseller de Sostenibilitat i Innovació, Gerard Estrella, en la presentació del projecte.

Durant els tres mesos que durarà la prova, els veïns de les 514 llars que hi ha en aquests sis carrers hauran de deixar les deixalles al davant de casa entre les nou i les dotze de la nit. Cada dia es recollirà, a les deu i a les dotze de la nit, un tipus de residu diferent emmagatzemat en bosses de colors, que facilitarà el comú. Els residus sòlids urbans es podran deixar al carrer cada dia exceptuant-hi el dissabte; els envasos, el dilluns i el divendres; el vidre, el dimecres, i el paper i el cartró, el dimecres i el diumenge. Fora d’aquest horari, les escombraries es podran dipositar a la minideixalleria que el comú ha habilitat a l’aparcament comunal del Cedre, un espai accessible tant a peu com en cotxe. Cal recordar que la primera mitja hora d’estacionament és gratuïta i que, per tant, els veïns podran entrar-hi i sortir-ne per dipositar els residus sense cap cost associat.

Estrella va afirmar que un dels objectius a llarg termini d’aquest assaig és retirar “de manera progressiva” els contenidors del carrer. Estrella va recordar que els punts de recollida “no són el millor sistema” per gestionar els residus urbans, ja que generen problemes “de seguretat i de males olors”. Si els resultats de la prova són positius, va assegurar el conseller, el comú ampliarà el porta a porta a altres barris i retirarà el centenar de contenidors que hi ha repartits per tota la parròquia. “La prova pilot implicarà un canvi d’hàbits en el reciclatge de residus a la parròquia”, va afirmar Estrella.

Per la seva banda, la cònsol major, Conxita Marsol, va ressaltar que la prova pilot és un projecte “innovador a Andorra la Vella i al país”. La cònsol va remarcar la importància de la col·laboració ciutadana perquè el projecte pugui reeixir i va demanar als veïns que separin bé els residus i segueixin el calendari setmanal fixat.

El comú va enviar una carta aquest estiu als veïns de la zona per informar-los del projecte. Per acabar de resoldre dubtes, la corporació ha organitzat una reunió de barri, que tindrà lloc avui a dos quarts de nou del vespre. El comú inverteix uns 10.000 euros en el projecte, incloent-hi les bosses de colors per classificar els residus que es distribuiran entre els veïns del Cedre.

tracking