NOU PLANTEJAMENT

Forta oposició veïnal al nou pla d'urbanisme de Canillo

Els propietaris afectats es queixen que els seus terrenys perdran valor i lamenten que la futura normativa és massa estricta

El cònsol Camp durant la reunió de poble.Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El comú de Canillo va presentar el juny passat en una reunió de poble el nou planejament urbanístic que substitueix l’actual, que data del 2007, i les diferents modificacions que s’hi han produït. Segons va explicar el cònsol, Francesc Camp, s’aposta perquè les zones de més edificabilitat siguin les que es troben als espais propers als nuclis de població, restringint de manera important les zones més allunyades i la vall d’Incles.

El que en principi és un objectiu que hauria de ser compartit, com és tenir en compte la sostenibilitat i l’escassetat dels recursos, s’està convertint en un autèntic maldecap per a la majoria de l’equip de govern per la forta oposició dels veïns dels nuclis afectats: vall del Mereig, Montaup, del Riu, Armiana, Coma i Entor, i Incles.

Divendres el comú havia rebut 195 alegacions i ja se n’han estudiat 120. Els propietaris de Mereig s’han aliat per al·legar de forma conjunta, i a la parròquia s’ensuma que aquesta modificació portarà molt mal de cap als cònsols. A més, el temps transcorre contra la corporació, ja que el 30 de setembre expira la moratòria de construcció a la vall d’Incles i si el nou pla no està vigent s’espera una allau de projectes per construir com a resposta a la futura prohibició o restriccions.

Menys valor

El que en teoria és un pla que ha de satisfer una majoria de ciutadans perquè busca una parròquia sostenible i pretén evitar una construcció descontrolada de nínxols de pisos, s’ha convertit en el centre de queixes de molts veïns que consideren que les seves propietats perdran valor, i molts d’ells tenen crèdits bancaris amb els terrenys com a avals, amb la qual cosa el problema es duplica.

Aquestes zones de protecció, subdividides en protecció màxima i especial, són les que no formen part dels centres urbans. No està afectat el nucli de Soldeu ni el poble de Canillo. Els requisits per construir seran molt més estrictes, tot i que la modificació ja estava molt avançada per l’anterior corporació que liderava Josep Mandicó, però la reforma de Camp ha anat més lluny. A les zones protegides no es podrà construir, excepte per a ús particular o turístic. També s’han reduït els metres quadrats de les unitats d’actuació per poder obtenir el permís per edificar. Fins ara és de 500 m2, i passaran a 1.500 i 3.000 m2. “Hi ha gent molt enfadada”, comenta un veí de la parròquia, que afegeix que els “propietaris estan molt emprenyats perquè ni tan sols poden fer un xalet familiar”.

N’hi ha que opinen el contrari. Són propietaris que defensen la protecció i que opinen que aquestes zones guanyaran en valor perquè no estaran massificades i en canvi captaran l’atenció d’aquells que volen un entorn tranquil.

La volumetria dels edificis també queda reduïda a totes les zones, menys a Canillo i Soldeu. El debat està en l’equilibri entre la qualitat de vida i sostenibilitat, i aquells que tenen un crèdit hipotecari amb unes propietats que, afirmen, perdran valor. Els cònsols, però, estan decidits a mantenir la modificació.

CAMP DEFENSA QUE NO PODEN VIURE 109.000 PERSONES A LA PARRÒQUIA

En la reunió de poble Francesc Camp va explicar que si hagués construït tot el que es podia amb el pla anterior, s’hauria pogut comptar amb un total de 109.000 persones vivint a la parròquia. Amb el pla actual es rebaixa a més de la meitat, fins a 46.000, “que continua sent un volum important”, va ressenyar el cònsol, que va recordar que “són valors absoluts en cas que es construís tot allò permès, que és quelcom pràcticament impossible que passi”. En l’àmbit percentual, el nou POUP redueix l’espai edificable en un 57% vers l’actual. Camp va afegir que “es tracta d’una aposta per un urbanisme sostenible i que protegeix la vall de Mereig, la vall de Montaup, la vall del Riu i l’Armiana, la vall de la Coma i Entor, i la vall d’Incles”. Des del comú s’és conscient que si en un moment donat tots els pisos de la parròquia estiguessin habitats seria impossible subministrar aigua a tots els domicilis. El comú ha demanant a la Comissió Tècnica d’Urbanisme (CTU) que la carretera de Montaup faci només 10 metres d’amplada, i no 13 com marca la llei.

tracking