Cultura

Inventari de més de 900 peces tèxtils de la Casa Rossell d'Ordino

Cultura vol conservar un conjunt que té una gran rellevància i significació pel patrimoni cultural andorrà

Inventari de la Casa Rossell d'OrdinoGovern

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Ministeri de Cultura i Esports, a través del Departament de Patrimoni Cultural, segueix la tasca de conservació i inventariat del patrimoni procedent de la Casa Rossell d’Ordino. Amb la implicació de l’empresa Retoc, s’han pogut inventariar més de 900 peces de tèxtil que encara no s’havien inventariat ambl’objectiu de posar en valor aquests objectes, així com conservar un conjunt que té una gran rellevància i significació pel patrimoni cultural andorrà.

Els treballs d'aquesta quarta fase han consistit en documentar el parament de la llar, la indumentària civil i religiosa, així com els complements i accessoris que la família Riba va anar acumulant al llarg dels segles a les estances i dins les calaixeres. "Les peces inventariades ara continuen revelant la increïble riquesa d’aquesta col·lecció", ha exemplificat Bernadeta Garrallà, la cap d’Àrea de Béns Mobles.

Gran part de les peces de tèxtil ara inventariades són de la segona meitat del segle XIX i de la primera meitat del segle XX. Les 50 peces més destacables per ser les més antigues i algunes d'elles luxoses són complements i indumentària femenina i masculina del darrer quart del segle XVIII, sobretot casaques i armilles, cossos de vestit de dona, pitreres i davantals, mocadors de pit i volants de màniga, així com diversos parells de sabates de taló de la mateixa època. També s'han inventariat peces per a infants, de les quals en destaquen les còfies. Pel que fa al parament de la llar, hi ha gran quantitat de llençols i tovalloles confeccionades manualment amb lli i amb la inicial ‘R’s de Riba brodada amb punt de creu; és interessant també el conjunt de tovalloles litúrgiques.

tracking