El comú planteja la creació de parcs fotovoltaics i d'una xarxa de calor

Majoral afirma que treballen per reduir les emissions de carboni a la parròquia i convertir-se en un referent en matèria de sostenibilitat

Sant Julià projecta dos parcs fotovoltaics i una xarxa de calorSFGA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El comú de Sant Julià de Lòria planteja la creació de dos parcs fotovoltaics i d’una xarxa de calor a través d’una caldera de biomassa. Ho va anunciar ahir el cònsol major de la parròquia, Josep Majoral, durant la inauguració de les primeres Jornades de l’energia i ciutats sostenibles, un acte que busca debatre i conscienciar sobre la transició energètica i la mobilitat sostenible a través de ponències i activitats familiars. A l’acte també hi van participar la ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Sílvia Calvó, i el director general de FEDA, Albert Moles.

El cònsol va explicar que la corporació té una sèrie de projectes, els quals compten amb la col·laboració de FEDA, les companyies elèctriques i del Govern, entre els quals, i segons el pla director de desenvolupament energètic lauredià, hi ha la proposta per instal·lar plaques fotovoltaiques a l’aparcament de Naturlandia a la cota 1.600 i a la zona del cementiri a Rocafort, situat a la carretera de la Fontaneda. “Els estudis ens indiquen que és un espai bo pels nivells solars, però manca veure si es pot establir la infraestructura”, va dir.

L’altra proposta que va exposar Majoral va ser la creació d’una xarxa de calor que pugui alimentar el Centre de Congressos, l’escola andorrana i l’antiga casa comuna. Ara com ara hi ha una instal·lació d’aquestes característiques al centre esportiu de la parròquia, que alimenta l’emplaçament i l’escola francesa, i la voluntat és ampliar-ne el potencial. A més, va afegir que un altre dels projectes que es troben al forn és aconseguir que l’edifici El Molí, l’actual seu de la corporació i del ministeri d’Educació i Ensenyament Superior, sigui autònomament sostenible. “Apostem per projectes innovadors i pioners i amb poca inversió podem obtenir grans resultats”.

La ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Sílvia Calvó, va posar en relleu que de cara al 2030 és necessari que Andorra dupliqui la producció energètica nacional i va recordar que cal apostar per les energies renovables. La ministra va fer incís en el fet que la llei marca que el 70% de la producció nacional ha de ser d’energies netes, tot puntualitzant que la declaració d’emergència climàtica “va més enllà” i parla del 80%.

A més, va assenyalar que l’aposta per la transició energètica i la mobilitat sostenible no suposen “un cost, sinó una inversió”, i aquesta és mínima en comparació “amb els beneficis que aportarà”. I va apuntar que “la transició energètica ha d’ajudar a recuperar l’economia” amb la producció d’energia i la creació de nous sectors econòmics.

EL PAÍS TÉ 91 INSTAL·LACIONS FOTOVOLTAIQUES

El director general de FEDA, Albert Moles, va destacar que el país ja disposa d’un total de 91 instal·lacions fotovoltaiques connectades a la xarxa elèctrica de la parapública o de distribuïdores. El director general va valorar que la xifra “és un èxit” al·legant que fa quatre anys “no n’hi havia ni una”, i va afegir que esperen que la tendència segueixi a l’alça els pròxims anys. Moles va exposar que la producció energètica d’aquestes instal·lacions representa entre un 0,3 i un 0,5 per cent de l’energia del país, tot indicant que tot i que pugui “semblar poc, ja en tenim quasi un centenar”.

tracking