Gili defensa la modificació del Poup

Escaldes disminueix el nombre de pisos nous que es podran construir

Les noves normes urbanístiques limiten al 50% l’edificabilitat d’habitatges plurifamiliars i que les parcel·les passin de 2.000 a 2.500 metres

Escaldes disminueix el nombre de pisos nous que es podran construirFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El comú d’Escaldes-Engordany ha disminuït el nombre de pisos nous que es podran construir en zones residencials. La cònsol major de la parròquia, Rosa Gili, va explicar que la modificació de les normes urbanístiques ja es va aprovar al consell de comú celebrat el mes de febrer passat i que ha estat sotmesa a exposició pública durant seixanta dies perquè els ciutadans hi poguessin dir la seva. La voluntat de la corporació amb la nova mesura és que les parcel·les per a habitatges plurifamiliars passin de 2.000 a 2.500 metres i que els soterranis dels xalets no es puguin utilitzar com un habitatge de manera il·legal, una incidència que han detectat en diverses ocasions.

Gili va assenyalar que la intenció del comú és vetllar per la qualitat del paisatge de la parròquia, evitant que “es malmeti” i treballant “perquè els qui vinguin demà s’ho trobin en el mateix estat que nosaltres”. “Construir més no vol dir tenir més pisos socials a un preu assequible”, va destacar. I va posar de manifest que durant els dos mesos que la modificació del pla d’ordenació i urbanisme d’Escaldes (POUP) ha estat a exposició pública, la mesura només ha rebut una al·legació, motiu pel qual va considerar que “no deu afectar tant”.

RETICÈNCIES DE LA MINORIA

El conseller de la minoria de Demòcrates al comú Miquel Aleix va denunciar que la modificació del POUP provocarà que els nous immobles que es construeixin a les zones afectades per la nova normativa seran més cars, siguin de venda o de lloguer. “On cabien quinze apartaments ara només se’n podran fer vuit”, va matisar. Així doncs, i de la mateixa manera que va succeir quan es van aprovar de manera provisional les normes, Demòcrates hi va votar en contra al·legant que la majoria no ha realitzat un estudi “en profunditat” sobre les conseqüències que tindrà la limitació en el temps.

Aleix va apuntar que el fet “que es retalli la capacitat volumètrica d’habitatges en un 50% té una incidència enorme en l’àmbit econòmic i social, per als inversors i propietaris”, així que va asseverar que la modificació pot comportar “inseguretat jurídica” als promotors, ja que va afirmar que el fet de canviar els metres quadrats edificables amb “poc temps i sense avisar” genera “por”. “La zona on afecta la modificació no és òptima per fer habitatges raonables”, va dir.

Al seu torn, el conseller demòcrata Jordi Vilanova va etzibar una crítica a la majoria per la “inactivitat” de la corporació amb relació a la creació de pisos socials. “Ha passat un any i mig de les eleccions i no tenim cap solució a l’habitatge. Penso que estan fent tard”, va asserir. I va exposar que si la majoria tingués “la voluntat” de fer-ho, hi ha “diversos que ho permetrien”.

En resposta a les declaracions de DA, la cònsol va avançar que el cap de Govern, Xavier Espot, els va comunicar que “potser podríem treballar amb ells per trobar una solució”, però va indicar que encara no hi ha una idea definida i que es tracta d’un projecte que “es troba molt verd”. A més, va incidir que la majoria ha estat treballant per trobar solucions a la problemàtica, però “no és tan fàcil com sembla”.

PÀRQUINGS QUE DESESPEREN

Un dia de pluja com avui [ahir] la gent es mulla tot el braç esperant que la barrera de l’aparcament s’obri.” Amb aquesta base, la cònsol escaldenca va manifestar que el comú ha decidit canviar l’empresa que gestiona el servei de manteniment i actualització de la maquinària que controla l’accés als aparcaments amb barrera. El motiu principal, la manca d’efectivitat de la concessionària actual, a qui la corporació li ha rescindit el contracte per les nombroses queixes que rebien per part dels usuaris pels llargs temps d’espera per entrar i les incidències per poder abonar l’import de l’aparcament. “Era un servei deficient i amb la nova concessió millorarem en efectivitat i també de manera econòmica, ja que estalviem un 12% en comparació amb l’anterior”, va assenyalar. Durant la sessió de comú, Gili va exposar que la parròquia comptarà amb 50 places més d’aparcament al costat del pàrquing del Fener, en ple centre de la vila. Aquest fet serà possible gràcies a l’aprovació del pla especial per al desenvolupament d’una unitat d’actuació. “Guanyem un aparcament en una zona molt necessitada”, va dir. La cònsol també va avançar que el comú està tractant amb un privat que disposa d’un ter­reny al costat del pàrquing del Fener i que llogaria la parcel·la a la corporació perquè s’hi construís un aparcament d’unes 35 o 40 places.

tracking