Afectacions del temporal

Restablerts els dos sentits del trànsit fins a Bixessarri

El pas alternatiu habilitat anit es manté a partir del poble per anar cap a Os de Civís

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La circulació per la CG-6 s'ha restablert amb doble carril entre la zona de la Borda de l'Arena i Bixessarri des de mig matí i el pas alternatiu habilitat ahir a la nit es manté a partir del poble per anar cap a Os de Civís. El ministeri de Territori i Habitatge ha fet la licitació d'urgència aquest matí perquè puguin treballar a la zona empreses amb maquinària especialitzada per recuperar la normalitat "amb la màxima promptitud possible", segons ha informat el Govern. La previsió és que s'hagin de retirar unes 600 tones de matèria orgànica acumulades a la calçada i que les tasques de neteja durin tota la setmana.

El cònsol major de Sant Julià de Lòria, Josep Majoral, ha manifestat aquest migdia que espera que durant el dia d'avui pugui restablir-s'hi el trànsit. La torrentada ha provocat danys materials greus al restaurant Borda de l'Arena i ha afectat en menor mesura immobles del quart de Bixessarri i l'edifici del comú de Sant Julià.

Tempestes intenses

El temporal de fortes pluges d’ahir a la tarda va colpejar la parròquia de Sant Julià deixant nombrosos desperfectes a la xarxa viària. El més important va obligar a tallar la CG-6 a conseqüència de dues esllavissades: la primera a l’altura de la Borda de l’Arena i l’altra afectant directament el nucli urbà de Bixessarri. La primera alerta va arribar a les 18.36 hores i des de llavors efectius del COEX, del servei de bombers, del cos de policia i agents de circulació de Sant Julià van treballar a contracorrent per restablir la circulació mitjançant un pas alternatiu. Ho van poder fer pels volts de les deu de la nit.

Fins al lloc dels fets es va desplaçar el cap de Govern, Xavier Espot, que va anunciar “de forma urgent” l’adjudicació del treballs de neteja de la sorra i els rocs perquè “empreses amb maquinària especialitzada puguin deixar el terreny perfectament practicable”. “Esperem que es pugui circular en tots dos sentits de la marxa, encara que sigui en pas alternat, perquè l’única via ordinària d’accés d’Os de Civís i de Bixessarri és aquesta carretera general”, va subratllar.

Després d’una primera inspecció ocular, el ministre de Territori i Habitatge, Víctor Filloy, va afirmar que els danys materials causats no són de gran envergadura i va avançar alguns detalls de les tasques que duran a terme els equips tècnics en les properes hores. “Farem pujar unes banyeres, que són uns camions de gran tonatge, per tornar a deixar la via practicable al més aviat possible”, va manifestar.

Per la seva banda, el cònsol major de Sant Julià de Lòria, Josep Majoral, va quantificar en una vintena el nombre de veïns afectats per la torrentada, tot i que va destacar que “el més important és que no hi ha hagut danys personals”. Respecte a la resta d’incidències a la parròquia laurediana, Majoral va assenyalar que són de menor magnitud i que es troben sota control. “A títol d’exemple, a l’edifici comunal ha entrat l’aigua a la planta baixa i al soterrani, també. En algun altre local privat també ha entrat l’aigua a causa de la calamarsa que ha caigut i que ha embossat les pròpies reixes del desguàs”, va apuntar Majoral.

Altres afectacions

La parròquia d’Escaldes-Engordany també va patir afectacions per la tempesta. Durant més d’una hora es va haver de tallar l’accés a l’avinguda Fiter i Rossell a causa d’un accident en sentit sud cap a les 18.00 hores i va haver de desviar-se el trànsit pel túnel de Pont Pla, tot i que no es van registrar ni danys materials ni ferits.

El servei Meteorològic ja havia advertit ahir al migdia de les fortes pluges previstes a causa de la calor. Segons van informar, les precipitacions van créixer ràpidament mitjançant els núvols convectius acumulats al Pirineu, que van descarregar forts ruixats. Tot i això, van informar que es preveia que fossin dispersos i de curta durada. A partir d’aquest migdia tornaran a créixer cúmuls que podrien donar ruixats en forma de tempesta, sobretot a la tarda i al nord del país.

tracking