NOU PLA URBANÍSTIC

L'edificabilitat de Canillo es redueix a la meitat

El cònsol major de Canillo va explicar ahir en una reunió de poble que el nou pla urbanístic redueix a la meitat l’edificabilitat de la parròquia.

L'edificabilitat de Canillo es redueix a la meitatFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El comú de Canillo va presentar ahir, en una reunió de poble, el nou planejament urbanístic que ve a substituir l’actual, que data del 2007 i les diferents modificacions que s’hi han produït. “Pensem que aquest pla pot servir per guiar l’urbanisme de la parròquia per a les properes dècades”, va manifestar el cònsol major, Francesc Camp, qui va desgranar els principals trets del document tècnic, que té més d’un miler de pàgines. Així doncs, Camp va posar sobre la taula que el comú que lidera aposta per limitar les construccions a les zones més allu­nyades dels nuclis urbans.

“Hem cregut convenient fer una gradació i apostar perquè les zones de més edificabilitat siguin les que es troben als espais propers als nuclis de població, fins a restringir-la de manera important a les zones més allunyades i a les valls com la d’Incles”, va apuntar el cònsol major. A grans trets, tal com va reflectir Camp, “Canillo, si hagués construït tot el que podia amb el pla anterior, hauria pogut comptar amb un total de 109.000 persones vivint a la parròquia. Amb el pla actual l’hem rebaixat a més de la meitat, fins a 46.000, que continua sent un volum important”, va ressenyar el cònsol, que va recordar que “són valors absoluts en cas que es construís tot allò permès, que és quelcom pràcticament impossible que passi”. En l’àmbit percentual, el nou POUP redueix l’espai edificable en un 57% vers l’actual. Camp va afegir que “es tracta d’una aposta per un urbanisme sostenible i que protegeix la vall de Mereig, la vall de Montaup, la vall del Riu i l’Armiana, la vall de la Coma i Entor, i la vall d’Incles”.

Un altre dels trets destacables de la proposta és la construcció de tres nous vials. Segons va explicar el conseller d’Urbanisme, Cerni Pol, el pla preveu una nova avinguda i un carrer per pujar cap a les escoles al poble de Canillo i la prolongació del carrer de les Terres al nucli de Soldeu. La construcció dels nous vials, en el moment que es tirin endavant, no hauria de suposar cap cost en expropiacions, segons va indicar Camp, ja que “es farien amb les cessions urbanístiques que han de fer els propietaris per tal de poder edificar”.

Les característiques que hauran de tenir les construccions, com ara les bordes, va ser un altre dels punts que van centrar la compareixença. “Hem flexibilitzat una mica les construccions perquè els propietaris puguin decidir què fan”, va indicar Camp. No obstant això, va afegir que “es manté que almenys el 70% hagi de ser amb pedra del país i el 30% restant amb fusta o similar”.

Cal tenir en compte que el pla entra ara en fase d’al·legacions, que s’allargaran fins al 31 d’agost, moment en què el comú podrà aprovar-lo inicialment. A partir d’aquí l’aprovació definitiva seria d’entre vuit i deu mesos.

EL COMÚ TANCA EL 2020 AMB 6,9 MILIONS DE SUPERÀVIT

El consell de comú de Canillo va aprovar ahir el tancament dels comptes de l’exercici de l’any 2020 amb un superàvit de 6,9 milions d’euros. La corporació va ingressar 16,6 milions, 900.000 euros més que els que va preveure en el pressupost de l’any passat. En aquest capítol, el comú va generar 9,3 milions pels seus mitjans i va rebre’n 7,3, el 44% del total, en transferències del Govern. El comú va compensar la caiguda de la recaptació per impostos indirectes, d’un 20% respecte del 2019, amb una entrada d’1,8 milions, l’11% dels ingressos propis, en impostos directes sobre la construcció. Pel que fa a les despeses, l’any passat van pujar a 9,7 milions. Cal destacar, però, que el 2020 el comú només va liquidar el 23% de les inversions pressupostades. Les inversions del 2020 reconduïdes al 2021, a les quals cal afegir les d’anys anteriors, van fer que el romanent de despesa s’enfilés fins a 7,3 milions. El cònsol menor, Marc Casal, va assegurar que el comú ja ha liquidat aquest any tres d’aquests 7,3 milions pendents i que el romanent de tresoreria, d’uns vuit milions, permet afrontar els pagaments “amb un bon coixí de fons propis”. Per la seva banda, el cònsol major, Francesc Camp, va alertar en la roda de premsa posterior al consell que l’exercici del 2021 serà “molt difícil” per al comú. “No cobrarem el cànon d’Ensisa, el Govern reduirà les transferències als comuns i baixaran els ingressos per impostos directes sobre la construcció. Serà un any més complicat que el 2020”, va assegurar el cònsol canillenc.

L'edificabilitat de Canillo es redueix a la meitat

tracking