infraestructures

Saetde impugna el concurs del telefèric del pic de Carroi

Considera que el capital social està sobrevalorat i en canvi s’ignoren els fons propis, que reflecteixen la salut d’una empresa

Saetde impugna el concurs del telefèric del pic de CarroiFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Saetde ha impugnat el concurs públic que ha de servir per a la concessió del telefèric de Carroi, que impulsa preferentment el comú d’Andorra la Vella, encara que també implica el de la Massana, ja que es tractarà d’una primera fase per accedir a l’estació de Pal.

La societat que explota Pas de la Casa-Grau Roig i Arcalís no està d’acord amb les bases del concurs, ja que, segons ha pogut saber el Diari, les condicions financeres que s’imposen a les empreses interessades deixen fora la societat que controla Joan Viladomat, de la qual forma part amb un paquet minoritari el comú d’Encamp.

Encara que hi ha diversos motius que han portat Saetde a presentar la impugnació, el principal rau en el capital social que s’exigeix a les empreses interessades a explotar el giny. En aquest cas, Saetde no arriba a la quantitat exigida ja que va ser constituïda l’any 1957 i el seu capital social és baix en comparació amb empreses de nova creació.

Des de l’entorn de Viladomat es defensa que aquest criteri no és just perquè el que determina realment la solvència d’una companyia són els fons propis, i no es preveuen en el plec de bases que vuit empreses van recollir fa poc més d’un mes.

Saetde està en total desacord amb aquest punt perquè, segons fonts properes, “una empresa pot tenir un capital social molt elevat i alhora haver tingut unes pèrdues descomunals que no li permeten afrontar un projecte d’aquestes característiques”.

L'estiu del 1956 es va instal·lar el primer teleesquí del Pas de la Casa, impulsat per Francesc Viladomat. Va començar a funcionar, encara que de manera esporàdica, durant la temporada 1956-1957, i la inauguració oficial es va celebrar l’1 de desembre de 1957.

Això fa que el capital social de la societat no compleixi els requisits del plec de bases i que la societat andorrana no tingui la possibilitat d’optar a la concessió.

A més, hi ha altres factors que també s’han tingut en compte, com per exemple que hi ha dos comuns implicats en el projecte. Les mateixes fonts van comentar ahir que “aquest és un punt important perquè no queda prou clar qui dels dos decideix”.

El plec de bases estableix una concessió de 35 anys que s’amplia a 45 si el telefèric arriba fins a l’estació massanenca, i d’aquesta manera la concessionària tindrà més facilitats per recuperar la inversió i tenir beneficis.

El giny té l’oposició d’una plataforma anomenada Andorra ens Mou i també, segons ha pogut saber el Diari, veïns de la zona dels Pouets estan recollint firmes en contra de la construcció.

VUIT EMPRESES VAN RETIRAR EL PLEC DE BASES

L’interès inicial per construir el telefèric que unirà Andorra la Vella amb l’estació de Pal va superat les expectatives més optimistes de les dues corporacions comunals implicades. Un total de vuit companyies van retirar el mes passat el plec de bases per optar al concurs públic per a la concessió del giny. Les empreses que van demostrar interès en el projecte són bàsicament del país, però també n’hi ha d’estrangeres, com Poma i la multinacional austríaca amb filial a Andorra des de fa més de 40 anys Doppelmayr, que des del primer moment van fer pública la voluntat d’optar a la construcció i explotació del telefèric. El 13 de juliol s’obriran els plecs que s’hagin presentat, però encara no es prendrà cap decisió en ferm.

tracking