El parc solar del planell de la Tosa cobrirà el 35% del consum d'EMAP

La base del panells fotovoltaics estarà adaptada al relleu del terreny, la qual cosa evitarà de fer-hi moviments de terres

El parc solar del planell de la Tosa cobrirà el 35% del consum d'EMAPCOMÚ DE LA MASSANA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El parc solar del planell de la Tosa, el més gran del Principat quan comenci a funcionar a la tardor, ocuparà 22.000 metres quadrats de superfície i proveirà el 35% de l’energia que consumeix en un any normal EMAP, la societat explotadora de l’estació d’esquí de Vallnord-Pal Arinsal.

En total, les 5.300 plaques fotovoltaiques del parc sumaran una capacitat de 2 MW de potència i una producció anual de 2.400.000 kWh, l’equivalent al consum de 1.000 llars andorranes. El projecte té un cost de 2,2 milions d’euros i donarà feina a una trentena de persones. La inversió l’assumeix íntegrament Nord Andorrà. Les obres començaran al juny i l’objectiu dels impulsors de la central –l’elèctrica massanenca, el comú de la Massana i Vallnord-Pal Arinsal– és inaugurar el parc abans de l’inici de la temporada d’hivern.

L’elecció de la ubicació del parc s’ha decidit d’acord amb criteris tècnics d’eficiència energètica i respecte per l’entorn natural. El director general de Nord Andorrà, David Forné, va remarcar en la presentació del projecte a la premsa, que va tenir lloc ahir al matí a la Caubella, que el parc tindrà un impacte “mínim” en el medi ambient i el funcionament de l’estació.

Màxima radiació

Forné va explicar que l’emplaçament de la central, just al costat de les basses del planell de la Tosa i a uns 2.300 metres sobre el nivell del mar, és un dels punts “de màxima radiació solar” de la parròquia “gràcies a la seva orien­tació”.

D’altra banda, Forné va destacar que el parc no generarà contaminació visual, ja que s’ubicarà en un terreny ras. A més, la instal·lació dels panells no requerirà fer moviment de terres ni talar cap arbre gràcies al fet que les estructures de suport estaran “perfectament adaptades al relleu”, va apuntar el responsable de l’elèctrica.

Per garantir la durabilitat de la instal·lació, va afegir Forné, les plaques tindran una capacitat de resistència a càrregues de neu de fins a 800 kg/m2 i també podran suportar “fortes ràfegues de vent”.

Sostenibilitat

Olga Molné, cònsol major de la Massana i presidenta d’EMAP, va destacar durant la presentació del projecte que la construcció del parc del planell de la Tosa és “una fita històrica per a la parròquia i el país” en l’àmbit de la generació d’energia d’origen renovable. Molné va recordar que la construcció de la central forma part del compromís amb què va presentar-se a les darreres eleccions comunals de “potenciar el desenvolupament sostenible” de la parròquia.

El director general de Vallnord-Pal Arinsal, Josep Marticella, va explicar que el projecte va començar a gestar-se fa un any en converses informals amb responsables de Nord Andorrà i el comú de la Massana arran de l’èxit de la instal·lació de plaques fotovoltaiques al punt de sortida del telecabina de la Caubella, una petita central que funciona des del 2017 i que genera l’equivalent al 2% del consum elèctric de l’EMAP.

D’altra banda, Marticella va voler remarcar la importància del parc solar del planell de la Tosa per a EMAP. El director general va afirmar que Vallnord-Pal Arinsal vetlla per la “sostenibilitat mediambiental, econòmica i social” en tots els projectes que impulsa. En aquest sentit, fonts de l’estació d’esquí van recordar ahir en un comunicat que la direcció de l’estació d’esquí promou “accions basades en la política de reciclatge, publica estudis sobre “l’empremta de carboni” que genera l’activitat que desenvolupa l’empresa i adopta cada vegada més tecnologies i fonts d’energia “no contaminants”.

Finalment, Marticella va apuntar que l’evolució del projecte es gravarà amb càmera web. El time-lapse es compartirà amb tot­hom quan acabin les obres.

IMPULS DE LES FONTS RENOVABLES

El president de Nord Andorrà, Josep Montané, va recordar ahir en la roda de premsa de presentació del parc solar del planell de la Tosa que en els últims cinc anys l’elèctrica ha impulsat, en solitari o en iniciatives en col·laboració amb altres empreses del país, diversos projectes de producció d’energia renovable, que en total generen prop del 6% del consum de les parròquies de la Massana, Ordino i Sant Julià de Lòria. Una de les últimes instal·lacions desenvolupades per Nord Andorrà és la minicentral hidràulica d’Aixovall (0,5 MW de potència i 2.800.000 kWh de producció anual), que és previst que s’inauguri pels volts de la segona setmana de juny.

tracking