El parc solar del Planell de la Tosa proveirà el 35% de l'energia que consumeix EMAP

Els panells estaran adaptats al relleu del terreny, la qual cosa evitarà de fer-hi moviments de terres

Marticella, Forné i Molné, a la presentació del parc solar del PlanellEduard Comellas/Comú de La Massana

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El parc solar del Planell de la Tosa, el més gran del Principat quan comenci a funcionar a l'octubre, tindrà 22.000 metres quadrats de superfície, 5.300 plaques solars i proveirà el 35% de l'energia que consumeix EMAP, la societat explotadora de Pal-Arinsal. En total, el parc tindrà una potència de 2MW, la qual cosa equival al consum de 1.000 llars andorranes. El projecte té un cost de 2,2 milions d'euros i donarà feina a una trentena de persones. La inversió l'assumeix íntegrament la impulsora del projecte, l'empresa energètica andorrana Nord Andorrà.

El parc estarà situat en una zona de màxima radiació solar i que, segons el director general de Nord Andorrà, David Forné, tindrà un impacte "mínim" en l'entorn natural i el funcionament de l'estació de Pal. Forné també ha remarcat en la presentació del projecte, que ha tingut lloc avui al matí a la Caubella, que els panells, "resistents al pes de la neu i a les ràfegues de vent", estaran adaptats al relleu del terreny on s'ubicarà el parc, la qual cosa permetrà evitar de fer-hi moviments de terres.

Olga Molné, cònsol major de la Massana, ha destacat que la construcció del parc del Planell de la Tosa és "una fita històrica per a la parròquia i el país" en l'àmbit de la generació d'energia d'origen renovable. Per la seva banda, el director general de Vallnord-Pal Arinsal, Josep Marticella, ha explicat que el projecte va començar a gestar-se fa un any en converses informals amb responsables de Nord Andorrà i el comú de la Massana arran de l'èxit de la instal·lació de plaques fotovoltaiques al telecabina de la Caubella, en funcionament des del 2017.

tracking