Reportatge

La festa de les flors

Les plantes i les flors tornen a omplir durant tres dies la plaça de les Fontetes de la Massana després d’un parèntesi d’un any per la pandèmia. La inauguració d’un conjunt escultòric de Toni Cruz i un espectacle de dansa marquen el primer dia de la festa.

La festa de les florsCOMÚ DE LA MASSANA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Andoflora va tornar ahir a la plaça de les Fontetes de la Massana després d’un parèntesi d’un any. La que havia de ser l’edició del 2020, la 26a, va haver-se de suspendre arran de la pandèmia. La cònsol major de la Massana, Olga Molné, va celebrar, en els parlaments d’inauguració de la fira, la recuperació de l’esdeveniment i va remarcar que el món vegetal està “íntimament lligat a l’essència de la Massana”, no tan sols per l’entorn natural que l’envolta, sinó perquè la parròquia “aposta per les plantes i les flors en el pla d’embelliment de les places i els carrers”.

L’esdeveniment reuneix enguany 25 expositors, dos mes que en l’edició del 2019. Estands de plantes, flors, material de jardineria, decoració, joieria, artesania i productes d’alimentació ocupen tota la plaça i, per primera vegada a la història de la fira, també la zona de gespa. Aquest canvi s’ha fet, segons va recordar la cònsol major, per garantir la distància de seguretat en una edició en què tothom, expositors i visitants, “té ganes de sortir al carrer i gaudir de la festa”. El protocol estableix el sentit únic de circulació pel recinte, la neteja de mans en entrar a la fira i el distanciament entre les casetes.

ESCULTURA DE TONI CRUZ

Una de les sorpreses de l’acte de presentació de l’Andoflora d’enguany va ser la inauguració del conjunt escultòric que l’artista ordinenc Toni Cruz ha cedit gratuïtament al comú de la Massana. L’obra, instal·lada sobre la font de la plaça de les Fontetes, està formada per deu peces fetes amb anelles de ferro. Les figures representades per l’escultor, sis cavalls i quatre esquiadors, simbolitzen la unió entre l’agricultura i el turisme de neu, és a dir, va apuntar l’artista, “el llegat dels padrins i la Massana d’avui, que no es podria entendre sense el turisme”. El conjunt s’il·lumina durant la nit amb llums de colors.

Després de la presentació de l’escultura de Toni Cruz, tothom va aplegar-se a la plaça per veure l’espectacle inaugural de la fira. Olga da Cunha i Verònica Pérez, ballarines de la companyia Líquid Dansa, van oferir una coreografia amb tocs d’humor i teatre gestual centrada en l’eix temàtic de l’edició d’enguany d’Andoflora: l’aigua i el color blau. Les ballarines van representar, mitjançant la dansa, dues piscines de plàstic d’attrezzo i una veu en off de suport, la història de dues passatgeres d’un creuer caribeny que participen en un concurs de dansa amb quatre proves. El format de l’obra va permetre a Da Cunha i Pérez de fer una petita mostra d’estils de dansa diferents.

Andoflora són tres dies d’activitats diferents a les Fontetes i, per tant, els visitants que s’hi acostin tenen opcions diverses en cada jornada de la fira. Pel que fa a la programació d’enguany, inclou des d’actuacions d’artistes del país fins a tallers sobre la biodiversitat, passant per intervencions artístiques de les entitats de la parròquia.

DOS CANDIDATS PER RELLEVAR MARTICELLA

La cònsol major de la Massana, Olga Molné, va apuntar ahir en declaracions a la premsa que el comú vol tenir el relleu del director general de Vallnord-Pal Arinsal, Josep Marticella, “abans de l’estiu”. Tot i que no en va voler revelar els noms, Molné va afirmar que l’equip que ha de seleccionar el substitut de Marticella treballa amb dos candidats. “És un tema que tenim sobre la taula, però encara no hi ha res decidit. Quan ho tinguem ho farem públic”, va afirmar la cònsol. Marticella va accedir al càrrec el maig del 2014. Just fa un mes va anunciar que no renovaria el contracte, que s’acaba a final de setembre.

La festa de les flors

tracking