reportatge

La Dama hiperrealista

Samantha Bosque recrea la llegenda de la Dama Blanca en un mural que ajudarà a reforçar la candidatura de Sant Julià de Lòria a Ciutat creativa de la Unesco.

La Dama hiperrealistaCOMÚ DE SANT JULIÀ DE LÒRIA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Quan el comú de Sant Julià de Lòria va encarregar a l’artista Samantha Bosque de fer un mural inspirat en les tradicions, les llegendes i la cultura de la parròquia, el primer que va fer va ser investigar el tema a fons. Després d’haver consultat desenes de llibres i haver regirat centenars de papers, Bosque va sentir-se captivada per la figura de la Dama Blanca d’Auvinyà, símbol de la llibertat, la força i la independència del Principat al llarg dels segles.

Seduïda per la llegenda, Bosque va cercar a l’Arxiu Nacional d’Andorra tots els documents relacionats amb Sant Julià de Lòria. D’aquests materials, va fascinar-la una fotografia en blanc i negre, datada entre el 1911 i el 1913, d’una vista panoràmica de la parròquia des del pont de Fontaneda. Amb aquesta imatge i les fotografies d’una noia que dona l’esquena a la càmera i un llop, l’artista va fer el muntatge que ha servit de model per al mural. La noia i el llop, que contemplen la parròquia des d’un punt elevat, permeten a Bosque de representar amb pocs elements la llegenda de la Dama Blanca d’Auvinyà, protectora dels andorrans.

El mural, que s’inaugurarà el 28 de maig a les dotze del migdia coincidint amb les festes de Canòlich, està situat a la carretera de Nagol, prop de la capella de Sant Bartomeu. L’obra tindrà les característiques estilístiques que trobem en els quadres de maduresa de Bosque i combinarà dos dels trets principals del seu estil: l’hiperrealisme, és a dir, l’atenció al detall en la representació figurativa dels objectes, amb l’ús del blanc i negre, el qual permet tant al creador com a l’espectador de “prendre distància” respecte de la realitat, explica l’artista.

L’obra de Bosque forma part del projecte Murs que parlen, impulsat pel govern de la parròquia. L’artista Naiara Galdós, que també hi participa, començarà a pintar la seva obra la setmana que ve. Amb aquesta iniciativa, el comú vol reforçar la candidatura de Sant Julià de Lòria com a Ciutat creativa de la Unesco en la categoria d’artesania i cultura popular.

tracking