treballs forestals

El comú de la Massana diu que la tala és per evitar riscos

La corporació vol tranquil·litzar els veïns i explica que són treballs periòdics per evitar incendis i caigudes d’arbres

El comú diu que la tala és per evitar riscos

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El comú de la Massana va iniciar aquesta setmana els treballs silvícoles a la zona de l’Aldosa. Una tallada d'arbres que es duu a terme periòdicament per a fer la neteja preventiva de boscos. Tot i això, no tothom ho ha vist amb bons ulls, i és que l’actuació ha cridat l’atenció d’alguns veïns de la zona. “El problema no és ara, sinó que fa relativament poc es va fer el mateix en una zona propera” comentava Xavier Iriarte. En aquest sentit, Sergi Guimonde, conseller de Medi Ambient del comú, va explicar que certament a finals de l’any passat també s’havien dut a terme uns treballs entre la carretera de la Bonarda i el carrer de les Boïgues, però va voler deixar clar que, en aquella ocasió, s’havia tractat d’una actuació d’emergència. “Es va dur a terme una actuació una mica més dràstica que la que s’està duent a terme ara però va ser puntual”, explicava Guimonde mentre detallava que s’havia executat a partir d’una demanda del Quart. “Es va fer una aclarida d’arbres del 70% –a diferència del 20% que s’està duent a terme ara– però es va fer tot en base d’un informe tècnic”, assegurava. En aquest sentit, Guimonde explicava que des dels anys 50 no s’ha fet cap neteja al Principat i que, actualment, certes zones es poden considerar un “polvorí”.

Aquesta setmana s’està intervenint la zona del camí de les Boïgues perquè el comú considera que la densitat actual del bosc és excessiva, un fet que comporta una inestabilitat que posa en perill la salut dels arbres, que podrien emmalaltir.

Per això s’està aclarint la zona a través d’una acció forestal enjardinada que consisteix a tallar els arbres poc vigorosos amb capçades desequilibrades.

Alguns veïns, però, no entenen per què s’està duent a terme aquesta tala en una zona de pendent situada prop d’uns xalets. “Els arbres eviten l’erosió. Ens sembla una acció desmesurada. En altres ocasions sabem que es creen una mena de passadissos”, comentava Iriarte. El conseller de Medi Ambient explicava que, justament, es duu a terme aquesta acció perquè existeix el risc de caiguda dels arbres sobre els xalets. Per altra banda, destacava que, en aquest cas concret, no és viable una actuació en forma de passadissos perquè es tracta de netejar tot el sotabosc. “Jo ho tinc molt clar. No assumiré un risc que podria derivar en un accident. Això està avalat per un informe tècnic”, assegurava.

tracking