La llei òmnibus d'agricultura, per al setembre

La ministra avança que la legislació inclou la simplificació de la burocràcia i la implementació de noves explotacions agrícoles

La llei òmnibus d'agricultura, per al setembreSFGA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

La ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Sílvia Calvó, va anunciar que preveu entrar a tràmit el projecte de llei òmnibus d’agricultura al setembre. Ho va fer ahir al matí durant la inauguració de la Fira del Bestiar d’Ordino, la celebració de la qual s’ha recuperat després de setanta anys d’inactivitat. La ministra va avançar que la legislació s’està treballant amb els ramaders i pagesos per incloure elements que van sol·licitar des del sector com “facilitar la implementació de noves explotacions agrícoles o que la tramitació burocràtica se simplifiqui”. A més, Calvó va matisar que el projecte de llei també incorporarà aspectes lligats a l’urbanisme perquè els joves ramaders puguin construir noves explotacions “més manejables que responguin als criteris de benestar animal” per treballar el relleu generacional.

En aquest sentit, i amb la voluntat de donar impuls als agricultors i ramaders, va exposar que la legislació té com a objectiu diversificar el sector per donar una sortida alternativa al negoci del tabac, el qual es preveu que en un període de trenta anys s’elimini. A més, va apuntar que des del ministeri es treballa en “tota una paleta de bonificacions” per premiar i “afegir un ajut suplementari als qui ho facin millor”. I va exposar que durant l’estiu l’executiu preveu presentar el decret d’ajuts amb relació a la certificació ecològica.

En la línia dels anuncis realitzats per la ministra, el president de l’Associació de Pagesos i Ramaders (APRA), Xavier Coma, va destacar que la fira realça la tasca del sector, tot recordant les demandes efectuades a les administracions per fer de l’activitat una feina ben remunerada i engrescadora, com l’agilització dels tràmits i “la creació d’instal·lacions més correctes per tenir més benestar animal”.

Atreure més turisme

El cònsol major de la parròquia, Josep Àngel Mortés, va manifestar que la recuperació del certamen és un esdeveniment que dinamitza la parròquia entre la temporada d’hivern i la d’estiu, una època en què el flux de turistes es redueix. D’aquesta manera, va apuntar que la fira “ens permet atraure un turisme més bucòlic de muntanya”. Mortés va explicar que hi han participat un total de deu explotacions ramaderes d’Ordino i sis de nacionals. I va assenyalar que, “per sort”, el relleu generacional a la parròquia es troba en molt bones condicions i, “almenys de moment, no correm el perill que es dissolgui alguna explotació ramadera”. En aquesta línia, va posar en relleu que els joves de les famílies de ramaders estan molt il·lusionats amb la professió i des de casa “també se’ls anima a seguir amb la tradició i tenir cura del bestiar autòcton”.

SETANTA ANYS D'ESPERA

Més de set dècades després, Ordino ha recuperat la seva Fira del Bestiar. Petits, grans i turistes es van apropar ahir a la parròquia per gaudir, en una jornada assolellada, de la mostra de bestiar autòcton i dels productes quilòmetre zero que s’hi exposaven. La jornada va ser inaugurada ahir al matí per Calvó i Mortés, qui en tot moment va agrair la gran participació dels ramaders i l’afluència constant de persones que es mostraven entusiasmades pels animals de la fira i s’hi fotografiaven per tenir-ne un record. “És una satisfacció pel fet que tots els ramaders i agricultors de la parròquia s’hi han unit”, va dir el cònsol ordinenc. Per la seva banda, la titular de la cartera de Medi Ambient va posar de manifest que “és un esdeveniment molt important per fer més visible la feina que fan els nostres ramaders el dia a dia”. I va destacar que la fira ha permès al Govern traslladar la novena edició del concurs i la subhasta nacional de mascles de raça bruna, la qual es va tancar amb preus d’entre 1.800 i 3.400 euros, “en un indret molt més visible que està molt més a prop de la ciutadania”. Calvó també va apuntar que se sent satisfeta perquè “per primera vegada s’han traslladat fins al país productors francesos”. “És una mostra que reforça la col·laboració transfronterera que tenim”, va exposar. La fira no només comptava amb l’atractiu del bestiar del país i els productes artesanals, sinó que al llarg del cap de setmana els visitants poden gaudir de diverses activitats com la mostra de la trobada amb els acordionistes del Pirineu, l’actuació musical d’Els Pali i el concert que té lloc avui a les 20 hores amb l’Orchestre de Chambre d’Höte. El cònsol va assenyalar que amb la recuperació del certament, el comú seguirà treballant i lluitant per mantenir-lo actiu i donar valor a un sector molt important del país.

La llei òmnibus d'agricultura, per al setembre

tracking