Urbanisme

La capital s'assegura per 20 anys la plaça The Cloud

Andorra Telecom cedeix l’ús del terreny però manté la propietat i els drets d’edificabilitat

La capital s'assegura per 20 anys la plaça The CloudFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Les negociacions entre el comú d’Andorra la Vella i Andorra Telecom per determinar com quedaria la plaça The Cloud i en quines condicions contractuals ja s’han tancat. Però ha fet falta més d’un any. El conveni pactat estableix que la capital s’assegura dos espais públics a la zona durant vint anys sense haver de permutar cap terreny. Una condició que va rebre l’oposició frontal de Conxita Marsol des del primer moment i que semblava un escull insalvable. No ho ha estat. L’operadora de telefonia cedeix l’ús de la parcel·la que dona a l’avinguda Meritxell però en manté la propietat i els drets d’edificabilitat, segons ha pogut saber el Diari. A la part posterior on es construirà la nova seu de la companyia ja hi havia un principi d’acord: l’edifici s’enretira 12 metres de l’espai inicial, fet que facilitarà la zona necessària per fer-hi una plaça. Per la seva part, el comú ha de fer una concessió. Andorra Telecom vol construir al subsol de la parcel·la un equipament cultural i necessita més espai per fer realitat el projecte. Espai de la zona lateral de la parcel·la que, tal com determina el conveni, li cedirà el comú.

Dues places i la nova seu de l’operadora canviaran per complet la fisonomia i singularitat de la zona, fet que beneficiarà tant el comú com la companyia des del moment en què els nous equipaments revaloritzaran i reactivaran econòmicament el barri. Tot està a expenses d’una última gestió, però que serà un mer tràmit. L’aprovació del conveni en sessió de comú. Es farà dijous vinent.

Política i economia

Les negociacions s’han tancat de manera satisfactòria per ambdues parts en un escenari complex en què es barrejaven variables polítiques i econòmiques. El comú considerava que no havia de permutar res per seguir gaudint d’uns espais públics que sorgeixen quan es desestima fer l’edifici The Cloud. Darrere hi ha la promesa electoral del Cap de Govern de no edificar a la zona l’últim dia de campanya de les comunals del 2019 i el convenciment polític que una parcel·la “pública” destinada a millorar la qualitat de vida dels ciutadans no ha de ser objecte de mercadeig. L’operadora se situa a l’extrem oposat. La cessió del terreny sense la permuta d’un altre a la zona, de dimensions i valor similars, li comportaria un important deteriorament dels actius, difícilment justificable per una societat anònima tot i tenir com a únic soci l’Estat. Dues posicions enfrontades que el conveni ha aconseguit superar. El comú conserva les places sense cedir cap terreny

-s’havia posat sobre la taula possibilitat de permutar una part del pàrquing del Fener II- i Andorra Telecom conserva la propietat i la possibilitat de construir-hi. Haurà d’esperar 20 anys, com a mínim. Perquè hi ha situacions de les quals és molt complicat fer marxa enrere. I més si els ciutadans es fan seu un espai públic i que acabarà configurant la imatge de la parròquia i del país.

tracking