reportatge

Viatge a Euràsia

El cicle cultural Geografies torna després d’un any d’aturada per la pandèmia amb un programa sobre la Ruta de la Seda, nexe d’unió entre Orient i Occident.

Viatge a EuràsiaANDONI CANELA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Quina relació hi ha entre la Ruta de la Seda, la xarxa comercial que uneix l’Orient Llunyà i Europa des del segle II abans de Crist, i la política d’expansió geopolítica i desenvolupament d’infraestructures que la Xina ha impulsat en l’última dècada?

Aquesta és la pregunta que Eugeni Bregolat, exambaixador d’Espa­nya a Pequín, respondrà en la conferència que el 5 de maig a les set de la tarda obrirà el Geografies d’Ordino d’enguany, dedicat a la Ruta de la Seda. El cicle, que s’allargarà fins al 15 de maig, s’ha reprès després d’un any d’aturada per la pandèmia. Els actes es faran a l’Era de la parròquia ordinenca.

Sovint es diu que amb les mercaderies també solen viatjar les idees. El 6 de maig a les set de la tarda, l’arabista i historiador de les religions Víctor Pallejà farà un resum de les transferències culturals, artístiques i religioses que hi ha hagut al llarg dels segles entre els diversos pobles d’Euràsia. L’endemà, també a les set, l’escriptor Agustí Pàniker posarà la lupa sobre la frontera entre l’Índia i la Xina, un dels punts de la regió que gràcies a la Ruta de la Seda va esdevenir l’artèria de comunicació principal entre les dues civilitzacions més importants de l’Àsia.

La conferència de dissabte 8 de maig a les set tindrà accent femení. En aquesta xerrada, l’escriptora Patricia Almarcegui farà un recorregut per l’Àsia Central a partir del relat que en van fer les viatgeres europees del tombant de segle XX. La regió també protagonitzarà la conferència de l’11 de maig, que serà a càrrec de Xavier Moret. En aquesta xerrada, l’escriptor barceloní explicarà com els exploradors que a final del segle XIX van descobrir el desert del Taklamakan, a la província xinesa de Xinjiang, van espoliar el patrimoni de la zona.

Els cicle continuarà amb una conferència sobre un viatge al Tibet, la projecció del documental d’un viatge en bicicleta de Geòrgia al Nepal i dos tallers, un de tapissos i un altre de cuina iraniana. Per assistir al cicle cal fer una reserva prèvia al 878 136, ja que l’aforament estarà limitat a 34 persones pel coronavirus.

tracking