Reportatge

El pipicà, a tocar de casa

Els veïns del nou pipicà del camí de la Salita, a Escaldes-Engordany, alerten que la zona d’higiene per a gossos, situada a pocs metres d’edificis habitats, podria provocar problemes sanitaris. El grup es reunirà properament amb el comú per buscar solucions.

El pipicà, a tocar de casaV. G.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Sònia Márquez i Borja Muñoz fa més d’un mes que no poden ventilar la casa. Concretament, des del 15 de març passat, quan va entrar en funcionament el pipicà comunal del camí de la Salita, a Escaldes-Engordany. Les finestres del pis on viuen la Sònia i el Borja, situat a la quarta planta del número 20 del carrer de Viladomat, donen a la zona d’higiene per a gossos. Segons la Sònia, les olors que provenen dels excrements i els orins són tan intenses que han decidit no tornar a obrir-les. “M’encanta viure a la parròquia, però això ha fet que fins i tot ens plantegem anar a viure a fora”, afirmar el Borja.

La Sònia i el Borja s’han unit a un grup de veïns de la zona que s’oposen al pipicà. Carles Bosch, impulsor del col·lectiu i també veí del número 20 del carrer de Viladomat, assegura que aquest punt per a gossos no només genera pudor, sinó que “posa en risc la salut” de la gent que hi viu a prop. “És un focus de malalties. No exagero si dic que és una bomba biològica”, afirma.

Manca d’interlocució

Els veïns estan indignats no només per les molèsties que provoca el pipicà, sinó per la manca d’interlocució amb el comú d’Escaldes-Engordany. Bosch assegura que des que va assabentar-se, el 12 de març, que es faria la zona d’higiene per a gossos, el grup ha intentat diverses vegades de reunir-se amb la cònsol major, Rosa Gili, per plantejar-li les seves demandes. “Sempre ens han dit que ja ens trucaran. Nosaltres no volem provocar cap conflicte. Només volem que l’equip de govern ens escolti”, lamenta. “No té cap mena de sentit que no hi hagi hagut comunicació entre el comú i els veïns”, afirma el Borja.

Tot i la “manca de transparència i d’inerlocució” amb els veïns, Bosch celebra que l’equip de govern del comú s’hagi posat en contacte aquesta setmana amb el grup per concertar una reunió les properes setmanes. En aquesta trobada, el grup plantejarà al comú la necessitat que els pipicans de la parròquia s’ubiquin en espais oberts i més allunyats dels punts on es concentra més població.

Els problemes sanitaris que pugui provocar aquesta zona per a gossos preocupa “molt” el padrí Josep Anton Serra, veí del cinquè pis de l’edifici. Serra, que pateix pel seu estat de salut, tem que el pipicà pugui esdevenir un risc per a la salut, sobretot per a la gent gran que viu als voltants del camí de la Salita.

Per la seva part, l’Óscar Rosal, que viu i té l’oficina al primer pis de l’edifici, assegura que el pipicà ha esdevingut “un punt de reunió” per als gossos de la zona. “El fet que hi hagi un aparcament al costat ha fet que encara vingui més gent amb la mascota”, apunta. Paul Aston, que també viu al primer pis, afegeix que se sent decebut: “Em pensava que aquí hi farien un aparcament per a bicicletes.”

tracking