x

Ens agradaria enviar-te les notificacions per a les últimes notícies i novetats

PERMETRE
NO, GRÀCIES
Compartir
Accedir
Subscriu-te Iniciar sessió
Buscar
DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA
DIARI TV MUSIK
Escaldes-Engordany

Gili assegura que no farà un forat a la caixa durant el seu mandat

La cònsol major escaldenca afirma que l’endeutament de la corporació que lidera és “raonable”
Entrevista a la cònsol major d'Escaldes-Engordany, Rosa Gili

Entrevista a la cònsol major d'Escaldes-Engordany, Rosa Gili

Parlem-ne. Entrevista a la cònsol major d'Escaldes-Engordany,

Diari d'Andorra
La cònsol major d'Escaldes-Engordany, Rosa Gili, ahir en conversa amb Diari TV.

Gili assegura que en el seu mandat no farà un forat a la caixa comunal

La cònsol major d'Escaldes-Engordany, Rosa Gili, ahir en conversa amb Diari TV.

Fernando Galindo
Actualitzada 13/05/2021 a les 12:43
“No som de fer bestieses.” Amb aquesta sentència, la cònsol major d’Escaldes-Engordany, Rosa Gili, va voler deixar clar en l’entrevista que va concedir ahir al vespre al programa Parlem-ne, de Diari TV, que la corporació escaldenca gestionarà les finances sense crear molt endeutament perquè "no volem de cap manera deixar als propers que no hi hagi un euro al calaix comunal". La cònsol no va donar cap xifra dels números del comú perquè va indicar que no és la responsable de finances i no ha treballat el pressupost i va assegurar que el nivell d'endeutament que es generarà "és raonable i no tensionem les finances" amb els projectes previstos.

Gili va qualificar el pressupost per a l’exercici del 2021, que preveu unes despeses rècord en la història de la parròquia de 34, 2 milions d’euros, de “possibilista i no vol dir que ho acabem fent tot" el que s'ha planificat en inversions. Per cobrir les despeses, la corporació escaldenca recorrerà a una operació financera per un import de 4,5 milions d’euros i a 6,7 milions del romanent de tresoreria. Aquests dos conceptes serviran per poder garantir les inversions reals, estimades en 8,8 milions d’euros tot i que la cònsol no va precisar si serà suficient per no generar negatiu durant aquest exercici.

Ajudes
En l’entrevista, Gili va treure pit per les ajudes a empreses, autònoms i famílies per 1,5 milions d’euros que el comú d’Escaldes-Engordany va aprovar el 2020 per combatre les conseqüències econòmiques de la crisi sanitària de la Covid. La política escaldenca, a més, va recordar que els comptes d’enguany també preveuen un nou paquet d’ajudes pel mateix import.


Gili va explicar que cada vegada hi ha més petites empreses que les demanen. “És un moment en què moltes d’aquestes empreses han aprofitat les ajudes que els hem donat per modernitzar-se i adaptar-se al nou escenari que ha portat la pandèmia”, va apuntar Gili.


Així mateix, la cònsol va admetre que va sentir-se “sorpresa” per algunes crítiques que alguns membres del Govern van adreçar-li l’any passat pel fet que hagués dedicat una partida del pressupost a ajudes econòmiques per a les empreses i les famílies. Tot i que Gili va voler treure ferro a aquests retrets, que va emmarcar en la delimitació, “poc clara”, entre les competències dels comuns i el Govern, va admetre que en aquell moment va xocar-li “una mica” que rebés crítiques per haver donat un cop de mà a la gent.


Gili va apuntar que hi ha un “petit boom” del sector de la construcció a Andorra. “Hi ha força projectes en marxa. Les coses s’animen i hi ha inversió estrangera”, va explicar. Segons la cònsol, això ha fet augmentar els diners que ingressa el comú per l’activitat immobiliària.


En la conversa amb Diari TV, Gili també va repassar l’estat dels projectes de remodelació urbanística que el comú té sobre la taula. Pel que fa al pàrquing Escaler, a la part alta de la parròquia, Gili va explicar que “s’ha d’estudiar molt bé”, i va estimar que es començarà a construir “cap al final del meu mandat”. D’altra banda, la política escaldenca va celebrar que el projecte de l’edifici multifuncional a la parcel·la de l’antic hotel Casino ja hagi arrencat amb la construcció de l’aparcament.

 
SOSTÉ QUE LES DISCREPÀNCIES AMB ELS CÒNSOLS NO SÓN BUSCADES
La cònsol major d’Escaldes-Engordany, Rosa Gili, va assegurar ahir al Parlem-ne que no té la voluntat de desmarcar-se de la resta de cònsols per diferències de partit.

Gili va remarcar que la seva acció política al capdavant de la corporació comunal vol fer d’Escaldes-Engordany “una parròquia més pròspera”.

La política escaldenca va reiterar que no passa “tot el dia pensant què fan els altres” i que si de vegades no coincideix amb la resta de cònsols en algunes qüestions és només perquè “cadascú de nosaltres vol tirar endavant el seu projecte”. Gili va concloure que “quan algú té la mateixa etiqueta política que el Govern és més difícil de discrepar”.

Pel que fa al projecte de cens caní a través de l’ADN, Gili va afirmar que l’oposició del comú d’Escaldes-Engordany al projecte, impulsat per les sis corporacions restants, “no té res a veure amb el que facin els altres cònsols”. La líder de l’equip de govern escaldenc va assegurar que no ha vist clara la proposta de cens caní des que va proposar-se per primera vegada. “S’ha de fer d’una altra manera”, va afirmar.

Preguntada per les relacions amb el Govern, la cònsol escaldenca va respondre que hi té “un bon ambient de treball, encara que no veiem les coses de la mateixa manera”. Gili va remarcar que Andorra “és un país petit” i que per això convé que tothom “vagi a l’una”. La política escaldenca va remarcar que la unió entre els polítics andorrans és encara més important “ara que molta gent ho està passant malament”.

D’altra banda, Gili va explicar que la comunicació amb el comú d’Andorra la Vella és fluïda i va assegurar que la relació amb la cònsol major de la capital és bona.
Veure’n més
28
Diari d'Andorra Twitter

Opinions sobre @diariandorra

Envia el teu missatge
HELISA - Gestor de continguts
© Diari d’Andorra
(Premsa Andorrana) 2005-2024 - C/ Bonaventura Riberaygua, 39, 5è pis - Telèfon : +376 877 477

Col·laboradors:

HELISA - Gestor de continguts