Urbanisme

El 55% de les tifes analitzades per ADN no serviran per identificar els gossos

Un 5% de les mostres estaran contaminades amb més d’un ADN i la resta serà de cans de turistes o que no estan censats

El 55% de les tifes analitzades per ADN no serviran per identificar els gossos

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’empresa que ha rebut l’encàrrec dels comuns del projecte d’identificació genètica de femtes de gos abandonades a la via pública admet que només un 45% de les tifes ajudarà a identificar l’animal i sancionar el propietari.

La resta quedarà en un calaix. La resposta no donarà peu als comuns a multar, però les anàlisis s’hauran de pagar igualment amb diner públic. Vetgenòmics –empresa fundada per la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB)– farà les anàlisis i alhora és autora de l’informe que els cònsols han presentat per rebatre les opinions dels veterinaris. En publicacions de l’empresa s’explica que en un 45% dels casos la resposta serà positiva i la femta del can serà identificada.

El perfil genètic de cada gos és únic. Si la mostra de femta recollida al carrer i analitzada conté més d'un ADN –per exemple, perquè un altre gos hagi pixat a sobre de la caca aliena–, la mostra es rebutja al laboratori. L’empresa calcula que el 5% de les mostres estaran contaminades i no es faran servir per multar.

La resta, el 50%, tampoc serà útil, segons la documentació publicada. Seran gossos de turistes o que no estan censats. El laboratori enviarà al comú un informe amb els trets del gos, una mena de retrat robot realitzat a partir de color, tipus de pèl, mida, forma del crani o sexe.

La concessió ja s’ha fet. Can-ID –que pertany a Vetgenòmics– i Laboratoris Pasteur han format una UTE que serà la responsable de les analítiques que es faran al laboratori de la UAB. Vetgenòmics treballa actualment amb set municipis espanyols en fase 1 (confecció del cens) i vuit en fase 2 (recollida i anàlisis).

Les sancions dels ajuntaments varien, des dels 60 als 600 euros, i en alguns casos fins a 1.500 euros. En municipis com Vic les multes per no recollir les femtes de gossos a l’espai públic són de 500 euros i cal afegir-hi el cost de les despeses de realitzar la prova d’ADN, que són uns 120 euros més. Vic va optar per centrar la mirada en les persones infractores. Només es van analitzar les femtes de les mascotes dels propietaris incívics en lloc de fer una anàlisi genètica a totes les mascotes censades a la ciutat i, d’aquesta manera, evitar que persones que ho fan bé hagin de pagar.

Amb la base de dades d’ADN de femtes del consistori de Vic en trobar un excrement a la via pública es poden confrontar els resultats de l’analítica per identificar l’animal. Un fet que permet sancionar la persona propietària del gos. En el cas que una femta abandonada, un cop analitzada, no pugui vincular-se a cap dels animals de la base de dades, es guarden els resultats per fer identificacions posteriors i sancionar amb caràcter retroactiu.

CALVÓ PARTICIPA A LES REUNIONS

Els cònsols són conscients que necessiten la cooperació dels veterinaris perquè contractar-ne de fora seria una mesura molt impopular. La ministra de Medi Ambient es va desvincular de la polèmica perquè es tracta d’un projecte dels comuns, però en la darrera reunió amb els professionals, Sílvia Calvó hi va participar telemàticament.

Tampoc es pot obviar que les baixes que s’estan produint al cens del departament d’Agricultura del Govern no són per causes de mort ni de trasllat de l’animal a fora d’Andorra. Això implicarà que aquest cens quedarà desvirtuat i l’esforç que s’ha fet durant 15 anys no haurà servit. Les baixes han augmentat un 1.200%.

tracking