Ocupació

El sector turístic celebra les bones dades d'ocupació durant aquests dies de Nadal

A escala nacional, ahir es van cobrir el 88% de les places d’allotjament del Principat

Hotels plens al 90% a Canillo, la Massana, Escaldes i Andorra la VellaMOBILITAT

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Les vacances de Nadal al Principat van tenir el seu punt àlgid ahir. Com a mínim així ho donen a entendre les dades recollides per la Unió Hotelera (UHA). I és que els hotels de Canillo, Escaldes-Engordany, Andorra la Vella i la Massana van registrar percentatges d’ocupació que rondaven entre el 93% i el 94%. Unes xifres que a escala nacional tampoc es quedaven enrere: en el conjunt del Principat els hotels van omplir, durant la jornada d’ahir, el 88% de les habitacions. Una ocupació que ha convertit aquest cap de setmana en el millor de les vacances nadalenques d’enguany.

Tres punts més que el 2018

Pel que fa al global del període vacacional, les perspectives també són positives. De fet, el president de la UHA, Carles Ramos, explicava divendres que les previsions de l’associació d’hotelers assenyalen que entre el 25 de desembre i l’1 de gener s’haurà aconseguit una ocupació global del 82,5%. Unes dades, però, que Ramos va apuntar sense eufòria, ja que, segons va explicar no disten tant de les aconseguides el 2018. L’any passat, durant les vacances de Nadal els hotels van omplir el 79% de les habitacions, malgrat que aleshores les condicions de neu eren pitjors i els talls de carretera dels Armilles Grogues van dificultar l’entrada de vehicles al Principat. Respecte a les previsions per als pròxims dies, Ramos va assenyalar que s’ha detectat certa caiguda en l’ocupació hotelera de cara als darrers dies de l’any. Una baixada, però, que es podria veure compensada a partir del 2020, ja que l’1 de gener els hotels ja estan detectant un repunt de les reserves. Segons el president de la UHA, aquests caps de setmana són de gran importància per compensar les males dades de la tardor. Especialment les de l’octubre, quan l’ocupació va caure sis punts respecte al mateix mes de l’any anterior, en bona part per l’impacte de les protestes polítiques a Catalunya, que van afectar molt el trànsit per carretera.

Es repeteixen les cues

Com si es tractés d’una fórmula matemàtica, amb les bones dades d’ocupació es va repetir, un cap de setmana més, la situació de col·lapse viari a la frontera hispanoandorrana del riu Runer. De fet, tot i que divendres ja es van registrar retencions de fins a nou quilòmetres per entrar al Principat des de Catalunya, la situació d’ahir no va ser molt millor. Durant el matí, l’embús a l’N-145 va generar cues que van arribar a superar els vuit quilòmetres i, ja dins del país, Sant Julià de Lòria va registrar retencions de més de cinc quilòmetres en sentit nord. Ja al vespre, la situació a la parròquia de Sant Julià es va repetir a la inversa, ja que la sortida de cotxes va densificar el trànsit a partir de les cinc de la tarda. Aquestes retencions s’han d’unir a les generades per la baixada de pistes a la carretera CG-2, entrada a Incles, Canillo , Encamp en sentit sud i Tarter en sentit nord, i a la CG-4, d'entrada a la Massana en sentit sud.

tracking