energia

FEDA destina 1,5 milions a la central de cogeneració del Pas

L’objectiu de la companyia és iniciar les obres de la que serà la tercera planta de cogeneració, que hauria d’estar acabada el 2022

FEDA destina 1,5 milions a la central de cogeneració del PasFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La central de cogeneració del Pas de la Casa és la tercera projectada per Forces Elèctriques d’Andorra (FEDA), que ja té en funcionament de la de Soldeu i en execució la de la Comella. Quant a la del nucli encampadà, el projecte de pressupost de la companyia elèctrica apunta que s’ultimen els estudis tècnics per determinar el potencial del projecte i que, si són favorables, l’obra arrencaria ja el 2020, exercici per al qual s’ha pressupostat una partida d’1,5 milions. La previsió de finalització és el 2022 i, l’objectiu, produir electricitat mitjançant motors alternatius alimentats amb gas natural i aigua calenta aprofitant la calor residual que genera aquest procés. Tal i com es va apuntar en la presentació del projecte l’any 2018, quan el comú d’Encamp va cedir els terrenys, la intenció és que es puguin embrancar unes 900 llars, així com hotels i instal·lacions del poble com el complex esportiu.

La cogeneració és l’aposta destacada de FEDA per complir amb l’objectiu que el Principat tingui major autonomia en la producció d’electricitat. Per al 2020 la previsió és que aquesta proporció estarà al voltant del 20% davant del 80% que s’haurà d’importar. El pla inversor de FEDA també respon a les necessitats de millorar la xarxa de transport i distribució elèctrica per garantir la qualitat del servei. Una de les obres que ja està en marxa i que ha tingut major transcendència per l’oposició que va generar entre els veïns és la de l’Aldosa de la Massana. Per al 2020 la parapública pensa executar la part de l’edifici i una part de subministraments i treballs elèctrics. La partida destinada és de 3,7 milions i el total estimat de l’obra, 10,6. També hauria d’estar acabada el 2022. El projecte de pressupost insisteix en la necessitat d’aquesta instal·lació, atès que ara l’ETR d’Encamp és la que reparteix la meitat del consum del país. La massanenca s’afegirà a la d’Encamp, Grau Roig, la Margineda i Ransol, en què s’han de fer petites intervencions. N’hi ha una altra en projecte, a la Borda Vidal (Sant Julià de Lòria) i directament relacionada amb una nova connexió amb la xarxa elèctrica espanyola, una línia de 225 kV. En aquest cas es tracta d’un projecte de 18,4 milions i que, en tot cas, no es començaria a executar fins al 2021 sempre i quan la banda espanyola hagi encetat la seva part dels treballs.

La inversió total prevista per la parapública l’exercici 2020 està al voltant dels 20,5 milions d’euros, un 8,4% superior a la pressupostada en l’exercici 2019. L’apartat que té un major pes és del de maquinària, instal·lacions i equipaments, amb 15,1 milions de despesa. Al seu torn, les línies d’alta tensió representen 5,2 milions d’aquests 15. Aquesta partida ha de servir per continuar treballant en la doble línia aèria de 110 kW i que ha d’arribar a cobrir 17 quilòmetres de llargada (entre Encamp i Ransol).

Per a edificis i altres construccions es fixen tres milions i bona part de la partida (2,8) és per a millores en l’edifici de serveis de FEDA, que es vol fer més eficient energèticament i més segur. La companyia també farà una renovació dels espais del museu de l’electricitat i també ha previst actuacions diverses en altres de les seves propietats, com la casa de guardes. Es tracta d’una partida d’uns 130.000 euros.

tracking