TALL A la 
CS-310 

Tall a la CS-310 entre Anyós i l'Aldosa a causa d'una esllavissada sense danys personals. Mobilitat recomana el pas pel centre de la vila

El Superior obliga el comú de la capital a refer el pla urbanístic

La revisió que es va aprovar l’octubre del 2017 inclou terrenys en litigi amb Sant Julià de Lòria i d’altres d’incorporats “unilateralment”

El Superior obliga el comú de la capital a refer el pla urbanístic

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El comú d’Andorra la Vella haurà d’anul·lar el decret del 12 d’octubre del 2017 pel qual es va aprovar definitivament la primera revisió del pla d’ordenació i urbanisme parroquial (POUP) per ordre de la sala administrativa del Tribunal Superior de Justícia. En un capítol més del conflicte territorial que la capital manté amb el comú de Sant Julià de Lòria, Andorra la Vella haurà d’anul·lar la part del POUP que modifica el límit entre les dues parròquies i deixar-lo igual que estava l’any 2007, quan es va fer el primer pla. El del 2007 també entra en conflicte amb Sant Julià de Lòria, uns límits dels quals el Tribunal Constitucional ha sentenciat, urgint les dues corporacions a resoldre les seves desavinences mitjançant els tribunals civils.

La sentència del Superior la va dictar aquest tribunal el 24 d’octubre, donant resposta al recurs d’apel·lació presentat pel comú de Sant Julià de Lòria contra el decret del de la capital, que va aprovar la revisió del POUP, i contra l’acord de la comissió tècnica d’Urbanisme del 16 de gener del 2018, que va desestimar el recurs presentat per la corporació laurediana contra el decret d’Andorra la Vella.

Sant Julià va impugnar el decret de revisió del POUP en considerar que incloïa uns terrenys en litigi des de l’any 2012. Concretament, la zona que s’estén entre el torrent de l’Aern (al pont de la Margineda, al costat de la rotonda) i allà on s’aixequen els magatzems Vidal. Uns terrenys que el comú lauredià es va adjudicar el 2012, quan va acordar aprovar la delimitació del polígon d’actuació de la Margineda.

Aquest decret va ser impugnat pel comú d’Andorra la Vella, en considerar que part dels terrenys del polígon d’actuació de la Margineda eren seus. L’afer va arribar fins al Constitucional, que va decretar que el conflicte s’havia de dirimir per la via civil. A hores d’ara, ni el comú d’Andorra la Vella ni el de Sant Julià de Lòria han anat a la jurisdicció civil per resoldre la situació. Un fet que posa en relleu i alletja la sentència del Superior.

Els magistrats de la sala administrativa del Tribunal Superior justifiquen una decisió contrària als interessos d’Andorra la Vella en el fet que el comú, a més de no haver fet els passos per intentar arreglar el conflicte amb Sant Julià de Lòria, “ha procedit a modificar de forma unilateral l’àmbit territorial del seu POUP, respecte de la versió inicial del 2007, i ho ha fet en perjudici del comú apel·lant [el lauredià], ja que ha inclòs zones que inicialment no considerava com a part integrant de la parròquia”. La sentència manifesta que, “d’aquesta manera, en lloc de resoldre’s el conflicte s’han incrementat les zones en litigi”.

Actuació unilateral

Per als magistrats del Superior, “resulta evident que aquesta actuació unilateral no resulta ajustada a l’ordenament jurídic i, en conseqüència, no pot ser emparada”. I no ho és en primer lloc, perquè una vegada s’ha decidit, mitjançant sentència ferma, que la delimitació territorial ha de ser fixada definitivament pels tribunals civils, és contrària a aquest pronunciament l’adopció d’acords unilaterals que pretenen alterar novament els límits parroquials sense la necessària intervenció judicial.

I en segon lloc perquè si l’aprovació del POUP el 2007 va establir uns determinats límits amb el comú lauredià, que ja són litigiosos en si mateixos, no es justifica de cap manera que, amb motiu de la revisió del pla urbanístic, es procedeixi de forma unilateral a ampliar el seu àmbit territorial, contradient-se així la decisió adoptada inicialment

tracking