Sant Julià de Lòria

Inici de les obres per protegir la Portalada

Les feines per assegurar el terreny van arrencar ahir amb el buidatge de la part baixa, per evitar que les pedres surtin de la zona tancada

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Portalada continuarà en fase 3. Això vol dir que la vigilància contínua a la zona per part dels cossos de seguretat i que la prohibició d’aparcar a l’exterior dels grans magatzems Punt de Trobada seguiran mentre durin els treballs. No vol dir, va precisar el tècnic d’Ordenament Territorial Josep Maria Huertas, que no es pugui baixar fins a fase 2 (i, per tant, relaxar les mesures) si l’evolució dels treballs així ho dicta. Unes tasques que tenen un termini de durada de tres setmanes, però també subjecte al que dicti la meteorologia. Un episodi de pluges pot alentir-lo, a més tenint en compte que ja s’ha constatat que el terreny és especialment sensible als efectes de l’aigua.

Els treballs anunciats dilluns, després de l’ensurt provocat per dues pedres, una de les quals va creuar la carretera, van començar ahir. Des de primera hora del matí una màquina excavadora treballava en el buidatge de la zona sud, aquella on es va produir l’incident i on s’ha constatat que hi ha una major acumulació de rocs (perquè era aquella on hi havia la rampa per accedir a l’excavació original i no tenia, per tant, tant d’espai per al dipòsit de les pedres que van caient). S’habilitarà una cubeta que asseguri la fondària suficient per a les pedres ateses les purgues relativament habituals que es donen. Huertas va assenyalar que se n’havien comptat més de 500 des de l’esllavissada de mitjan agost. De fet, els operaris treballen mentre efectius de seguretat observen atentament el terreny per avisar-los (usant una sirena) quan hi ha un despreniment, i així evitar que corrin riscos. Els treballs també consistiran a reforçar les fustes de protecció actuals amb una malla i en la construcció d’un mur. També a zona sud, a la part baixa del terreny.

Tant Huertas com el ministre Jordi Torres, que ahir també es va referir al succés, van insistir que la de la Portalada és una zona “de risc controlat”. El titular d’Ordenament Territorial va defensar el control que es fa sobre el terreny: “S’està fent amb mesures d’auscultació molt precises i aquests dies de fortes pluges és quan aquests moviments s’han accentuat. Tot entra dins d’unes revisions d’aquest risc controlat que nosaltres sempre hem manifestat.” Els treballs que es duran a terme les properes setmanes també estableixen les bases pel que serà el projecte de protecció definitiu, ara en fase de redacció per part de les empreses Suport i Eurconsult. Una obra complexa tècnicament i per la qual l’executiu ha previst dos milions d’euros al pressupost del 2020. Sobre les responsabilitats, Jordi Torres va indicar que el gabinet jurídic de l’executiu està encarregant-se de la qüestió i que està en contacte amb les asseguradores. El ministre va reiterar que totes les despeses que està assumint el Govern les reclamarà a qui es determini que n’ha estat el responsable.

Inici de les obres per protegir la Portalada

tracking