El Govern manté la vigilància a nivell 3 a la zona de la Portalada

Si en les properes quaranta-vuit hores no hi ha pluges, es podria baixar el nivell d’alerta

El Govern manté la vigilància màxima a la zona de la PortaladaFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Portalada continuarà, com a mínim, els propers dies en alerta tres. Així ho va confirmar al Diari el ministre d’Ordenament Territorial, Jordi Torres, en unes declaracions fetes ahir en el marc de la inauguració de la Fira d’Andorra

El supòsit que podria allargar l’actual nivell d’alerta vers la Portalada vindrà determinat per les precipitacions que hi puguin haver. En aquest sentit, Torres va dir que, si en els propers dos o tres dies no plovia i es mantenia tot estable es podria rebaixar l’actual nivell de vigilància.

Cal recordar que l’alerta actual, a banda de les restriccions i proteccions assegurades, obliga a una vigilància de vint-i-quatre hores pel risc de possibles esllavissades. Aquesta mesura complementa les restriccions d’aparcament al pàrquing exterior del Punt de Trobada.

Pel que fa a les obres per tal de poder rehabilitar tota la zona i evitar futurs despreniments de terres i pedres, el ministre Torres es va mostrar optimista. El titular de la cartera d’OrdenamentTerritorial va explicar que “el projecte de redacció de l’obra ja el vam adjudicar fa unes setmanes”. Respecte a l’adjudicació de les obres que definiran el document tècnic, Torres va parlar de possibles terminis per la seva licitació. El ministre va marcar “finals d’any” com a probable adjudicació. Igualment va manifestar que a primers de l’any vinent l’obra hauria de poder començar a executar-se en base amb la partida pressupostària que es preveurà.

Sobre els diners que el Govern hi destinarà, Torres va afirmar que seran “més de dos milions d’euros”. A més a més, va afegir que al projecte de pressupostos que l’executiu està ja elaborant per al 2020 “s’inclourà aquesta partida”

Un problema que ve de lluny

El despreniment inicial de la Portalada va tenir lloc el passat 10 d’agost, quan rocs de grans dimensions i gran quantiat de terra van vèncer els ancoratges i els murs que havien de protegir el terreny de la carretera CG-1.

Però les polèmiques venien de més enllà, quan l’any 2012, a les parcel·les on es va produir el despreniment, del Grup Cachafeiro, es van aturar les obres d’un centre comercial i el projecte i les obres van acabar a la batllia.

El departament d’Ordenament Territorial , ja al mes de febrer, havia reclamat a la propietat un informe sobre l’estat dels ancoratges que havien de protegir la carretera CG-1 de possibles esllavissades. Tot i això, l’executiu insistia que era responsabilitat del comú de Sant Julià vetllar pel correcte estat dels ancoratges.

Per la seva part, l’administració parroquial va afirmar que, durant el mes de juliol, el seu cònsol menor, Julià Call, va fer saber al Govern per carta el deplorable estat de les defenses. L’executiu, però, va posar la lupa en el manteniment que s’estava fent de la zona i va parlar de possibles responsabilitats del comú de Sant Julià de Lòria i dels propietaris.

La qüestió va saltar al Consell General, on el PS van formular diverses preguntes al ministre Torres; li van demanar sobre les responsabilitats, l’estabilitat del terreny i el risc de futures esllavissades. Torres va admetre que la zona de la Portalada tenia un “cert risc controlat” a la zona de l’esllavissada. El temporal de la nit de dilluns a dimarts d’aquesta setmana va fer extremar els nivells d’alerta, i van aplicar-se mesures de seguretat per garantir el trànsit de la CG-1.

tracking