Els joves volen que es reguli el preu del lloguer i que s'apugin els salaris

Per realitzar l’enquesta Moviment Jove ha entrevistat quasi 1.400 persones i 61 entitats, que han aportat 245 propostes

Els joves volen que es reguli el preu del lloguer i que s'apugin els salarisANA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Els joves volen que es reguli el preu del lloguer i que augmenti el salari mínim. Així ho van destacar a les entrevistes realitzades en el marc del projecte Moviment Jove, un document participatiu que ha tingut com a objectiu obtenir un coneixement exhaustiu i detallat de les inquietuds del jovent a Andorra i que es va fer públic ahir. El treball es va dur a terme de manera conjunta entre els set comuns, el Govern, Carnet Jove i el Fòrum Nacional de la Joventut, i es va entrevistar un total de quasi 1.400 persones d’entre 16 i 29 anys, i 61 agents rellevants en l’àmbit de la joventut, que han aportat 245 propostes.

Les idees més rellevants se situen en l’àmbit de l’habitatge, l’ocupació i el model de país. Així, el 62,7% dels joves entrevistats consideren que s’ha d’augmentar el salari mínim i un 55,7% que s’han d’establir millors condicions salarials. Quant a habitatge, un 50,7% dels joves va demanar que es regulin els preus del lloguer per part del Govern; un 48,3% que s’estableixin ajudes al lloguer d’habitatge específiques per a joves i un 34,2% vol que hi hagi subvencions perquè es puguin emancipar. El ministre d’Afers Socials, Habitatge i Joventut, Víctor Filloy, va destacar que des del Govern ja s’està treballant per donar resposta a les demandes, i va afegir que de cara a l’exercici vinent hi haurà polítiques específiques per treballar i donar solució a aquesta problemàtica. Filloy va reconèixer que tot i que el problema de l’habitatge afecta la població en general, “la problemàtica s’accentua” entre els joves.

Amb referència a l’habitatge, l’estudi també recull que un 30,3% dels joves vol que es construeixin habitatges de lloguer social amb preus i condicions assequibles a totes les parròquies. En aquest sentit, Conxita Marsol, cònsol major d’Andorra la Vella, va manifestar que a la capital ja hi ha els 80 habitatges socials del projecte Jovial per a aquells joves que es volen emancipar. Tanmateix, va declarar que “actualment hi ha llista d’espera”.

El projecte també recull propostes d’altres àmbits, com són la mobilitat, l’educació, l’esport, la comunicació, la participació o la gestió dels tràmits administratius. Alguns dels resultats obtinguts mostren que volen un preu més assequible per als joves en el transport públic, potenciar eines de prevenció i atenció a l’assetjament, l’augment del suport econòmic per als joves que van a estudiar fora d’Andorra, disposar de més espais per anar a córrer i zones verdes per practicar esport, o oferir més oferta pública en cultura i lleure.

Filloy va subratllar que el projecte “és una eina molt útil per al ministeri” i que ja feia uns anys que aquest diagnòstic estava pendent d’execució. També va remarcar que a l’hora de plantejar i executar les polítiques relatives a la joventut, “s’han de planificar per als joves i amb la col·laboració dels joves”, per garantir-ne l’èxit.

TEMÀTIQUES

Mobilitat. Demanen la millora de les condicions i els abonaments de transport públic al país.

Informació i comunicació. Actualitzar les vies de comunicació per mantenir-se informats, com ara utilitzar canals digitals i xarxes socials.

Ocupació. Els preocupa l’accés al món laboral i les condicions d’aquest quan hi entren.

Educació. Demanen més informació sobre assetjament, identitat de gènere i el coneixement del medi ambient.

Lleure i oci. Han realitzat propostes relatives a les activitats culturals i a la pràctica d’activitats esportives.

Participació. Consideren que cal trobar la manera de motivar els joves a participar, facilitant al màxim els mecanismes.

Tràmits i administració pública. Proposen agilitzar els tràmits i apropar l’administració pública a la ciutadania, ampliant horaris d’atenció i millores.

tracking