reportatge

Una Fira del segle XXI

La Fira de la capital arriba a la 41a edició amb prop de 200 expositors al llarg de quatre zones habilitades per a associacions, empreses, artesans i bestiar. La gran novetat d’aquest any és la creació d’una aplicació que marcarà la localització dels estands.

Una Fira del segle XXIFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

mb la carpa del Parc Central gairebé enllestida i els preparatius en marxa, el comú va presentar ahir la 41a edició de la Fira, que tindrà lloc el cap de setmana del 25 al 27 d’octubre i que comptarà amb 170 estands i més de 10.000 metres quadrats de zona expositiva. “Tot un èxit de participació”, segons la consellera de Promoció Turística, Mònica Codina, que va afegir com a novetat per a aquesta edició la creació d’una aplicació mòbil, disponible per a totes les plataformes, que tindrà la informació de tots els estands i la seva localització: “Aquesta és l’última Fira abans de les eleccions i hem volgut fer un pas endavant que ja necessitàvem. Per això hem creat una app amb la qual tot­hom podrà consultar quins són els estands que hi haurà i quina és la seva disposició.” L’objectiu que persegueix el comú és, sobretot, digitalitzar una Fira que havia quedat estancada en el passat, i és que “igual que és impossible imaginar qualsevol fireta sense una app, nosaltres creiem que és molt important que puguis estar a casa o al restaurant i puguis consultar quines són les parades que més t’interessen, perquè veiem que cada cop més la gent sectoritza el seu oci”.

L’aplicació, ja disponible, és la punta de llança de la Fira, i és que també servirà per veure quines són les parades que més interessen el públic a través d’un sistema de valoració basat en estrelles. “Tothom podrà donar una estrella al seu estand preferit i, d’aquesta manera, nosaltres podrem fer un estudi de quins són els sectors que més agraden”, va explicar Codina, que va afegir que el comú donarà “un petit regal” a tothom que es presenti a l’estand numero 1 amb l’app.

La fira més multitudinària

Els 170 expositors distribuïts entre l’envelat, el passeig del riu, la plaça de la Rotonda i els exteriors del Parc Central són un altre mesurador de l’èxit d’aquesta Fira que, segons Codina, ja està totalment instaurada dins i fora del país: “La previsió és que vinguin prop de 60.000 persones i aquest any hem rebut més sol·licituds que mai d’estands de promoció de pobles de fora de les fronteres, tant de Catalunya com de França.” A més, va ser tan elevada la demanda per participar en la Fira que a mitjan estiu ja tenien tots els expositors ocupats i, fins i tot, van haver de deixar fora deu empreses que volien formar part del cap de setmana.

En paral·lel, l’envelat també serà l’espai que acollirà la novena edició de la Fira d’associacions, que tindrà mig centenar d’entitats sense ànim de lucre de l’àmbit de la cultura, l’esport, l’educació i el medi ambient. “Volem que la gent conegui les associacions del país i comparteixi les seves iniciatives, és per això que també hem convidat Fridays for Future a participar-hi”, va dir Alain Cabanes, conseller de Joventut. D’aquestes cinquanta entitats, vint prepararan activitats culturals i exhibicions a l’escenari de l’envelat. “Tindrem castellers durant tot el cap de setmana i també hi haurà activitats de tir amb arc”, hi va afegir el conseller de Joventut.

59 expositors al sector comercial, 16 dels quals de l’AIVA, 43 associacions i 18 productors agrícoles i artesans són reclams suficients per fer de la Fira un esdeveniment de pes al país i un valor més per treballar per la creació d’una sala fixa on es puguin fer tots els espectacles que vinguin al país. “Vivim del turisme i creiem que una sala multifuncional aniria bé per tenir més espectacles. Estem oberts a parlar amb Govern per cedir terrenys la pròxima legislatura”, va finalitzar Codina.

ELS FETS

La Fira durarà tres dies, començarà divendres 25 d’octubre i tancarà diumenge 27. L’horari serà de les onze del matí a les nou de la nit.

La 41a edició tindrà 170 expositors distribuïts en 10.000 metres quadrats a l’envelat, el passeig del riu, la plaça de la Rotonda i els exteriors del Parc Central.

El sector comercial serà el més representat amb 59 estands, 16 dels quals de l’Associació d’Importadors de Vehicles.

L’aplicació per a mòbils és la gran novetat. Els usuaris podran veure quins són els estands i com estan distribuïts. La consellera Codina va prometre millorar-la de cara a les pròximes edicions.

El comú tindrà dades de quines són les parades que més agraden a l’usuari a través d’un sistema de valoració d’estrelles de l’aplicació.

La novena Fira d’associacions també bat rècords amb prop de 50 expositors d’entitats sense ànim de lucre.

Fridays for Future serà una de les entitats presents en l’àmbit de medi ambient.

Els Castellers d’Andorra i el tir amb arc seran activitats complementàries a les entitats culturals.

La consellera Codina va voler treure ferro al problema de l’aparcament senyalitzant zones arreu de la parròquia.

Una nova sala multifuncional va ser la proposta de Codina per potenciar els espectacles. Es va oferir a Govern per, un cop passades les comunals, posar sobre la taula la seva construcció.

tracking