Reportatge

Sementals a concurs i subhasta a la Borda Mateu

L’Associació de Pagesos i Ramaders d’Andor­ra i el Govern van coorganitzar la vuitena edició de la Fira concurs de mascles de la raça bruna del Principat. Posteriorment, es van subhastar quatre vedells, seleccionats per un centre de selecció genètica de França.

Sementals a concurs i subhasta a la Borda MateuSFG

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Quatre vedells de la secció de braus van participar ahir en la vuitena edició de la Fira concurs de mascles de la raça bruna d’Andorra i quatre més a la posterior subhasta pública a l’assecador de la Borda Mateu, organitzades pel departament d’Agricultura amb la col·laboració de l’Associació de Pagesos i Ramaders d’Andorra.

El director del departament d’Agricultura, Landry Riba, va explicar que “per tal d’impulsar el programa de selecció genètica de la raça bruna d’Andorra, la selecció dels mascles és un dels punts més importants a tenir en compte”. En aquest sentit, Riba va afegir que “l’organització d’una fira exclusiva de mascles ofereix als ramaders la possibilitat de competir entre si per trobar els millors de cada categoria i així veure els progressos de la selecció realitzada durant els últims anys. Si la fira es fa a l’abril és perquè aquests animals es troben ara en les millors condicions i són més visibles les seves característiques morfològiques”.

Ahir també es va realitzar la subhasta de vedells que provenen del centre de selecció genètica de Villeneuve de Paréage. Aquest era el dotzè any en què es va fer la selecció i representa la continuació del treball dut a terme per aconseguir una raça autòctona que pugui esdevenir un signe d’identitat propi. Riba va destacar que “els vedells posats a subhasta van ser seleccionats d’acord amb el programa de selecció genètica de l’espècie bovina de la raça bruna d’Andorra”.

Segons va especificar el director d’Agricultura, “en aquest centre van ser sotmesos a un estudi morfològic i a un seguiment de les seves capacitats de desenvolupament muscular, esquelètic i de les aptituds funcionals d’acord amb el reglament que fixa l’estàndard, la qualificació i la inscripció d’animals bovins al llibre genealògic de la raça bruna d’Andorra”.

Pere Torra, ramader amb vint anys d’experiència de l’explotació Casa Tonivila de Sant Julià de Lòria, es va endur un dels vedells subhastats ahir, l’Orri, per un total de 3.500 euros, el preu més alt pagat ahir per qualsevol dels vedells a l’assecador de la Borda Mateu. Torra es va interessar pel brau perquè “genealògicament m’ha semblat un bon semental, molt ben proporcionat físicament i amb un ull clínic molt correcte. L’he agafat perquè és semental i em vindrà bé per a les vaques que tinc i per fer millora genètica. És a dir, trauré una cria de les mares que tindré amb aquest brau per tenir noves futures mares”.

Sementals a concurs i subhasta a la Borda Mateu

tracking