El comú tanca amb 1,1 milions de superàvit

Destaca la reducció de les transferències corrents en un vuitanta per cent, causada per la modificació de la llei

El comú tanca amb 1,1 milions de superàvit

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El comú d’Encamp va aprovar la liquidació del pressupost del 2018 amb un superàvit d’1,1 milions d’euros. El cònsol major de la parròquia, Jordi Torres, va aprofitar la sessió de consell de comú celebrada ahir per explicar els detalls dels comptes, que mostren que els ingressos s’han incrementat en gairebé un milió d’euros respecte al 2017, fins a arribar als 28,1 milions. L’ingrés més destacat va ser la transferència del Govern de 9,4 milions d’euros, quantitat que va superar per gairebé un milió i mig les previsions del comú en aquest apartat. Per la seva banda, les despeses van augmentar prop d’1,5 milions d’euros, situant-se en 27 milions. Les despeses més destacades van ser en personal, en què el comú va gastar 9,4 milions d’euros, i en béns corrents i serveis, en els quals es va gastar 8,3 milions.

En el pressupost de l’any passat destaca l’important reducció d’un 80% en les transferències corrents, que van passar de 2,3 milions d’euros el 2017 a 466.312 euros. Segons va explicar Jordi Torres, això té lloc perquè la nova Llei de transferències dona llibertat als comuns per distribuir els diners que arriben des del Govern, per la qual cosa la quantitat destinada a aquest apartat ha passat de ser un 20% del total rebut a poc més d’un 1%. “Hi ha comuns que necessiten destinar més diners de les transferències de Govern i d’altres, com el comú d’Encamp, n’ha de dedicar menys”, apunta Torres, qui va afegir que així poden destinar més d’aquests recursos a amortitzacions de préstecs i inversions.

Reducció del deute

Un altre dels punts que el cònsol va destacar de la liquidació del pressupost del 2018 va ser la important reducció de l’endeutament. Aquest se situa en 15.907.837 euros, és a dir, un 61,1%. Aquesta xifra és gairebé quatre milions d’euros inferior a la del 2017, quan l’endeutament se situava en un 79,3%. Torres va apuntar el fet que el percentatge del 2018 es troba molt per sota del 200%, que és el màxim permès. “L’any 2011, quan vam arribar, l’endeutament estava en 39 milions i avui estem en 15. Per tant, durant aquests 8 anys l’hem aconseguit reduir de manera considerable”, va afegir Torres. D’altra banda. l,endeutament a curt termini es va situar l’any passat en un 1,27%, amb un total de 330.404 euros, una quantitat que és gairebé la meitat de la que tenia la corporació l’any 2017. En aquest aspecte, l’endeutament màxim que es permet és d’un 40%, per la qual cosa Torres es va mostrar molt satisfet.

Debat pel pla d’urbanisme

Un dels punts de la sessió de consell de comú que va generar més discrepàncies per part de l’oposició va ser la revisió del pla d’urbanisme, l’allargament de la qual ha provocat un augment del pressupost de 62.000 euros. La consellera de Liberals+Independents Maribel Lafoz va intervenir en diverses ocasions per criticar la falta de previsió del comú en aquest afer, ja que considera que l’increment sobre el pressupost inicial, que era de 80.000 euros, és massa elevat per no haver-se avançat. D’altra banda, Lafoz va recordar que la revisió del pla d’urbanisme haurà de fer-se prenent en consideració les mesures que s’aprovin amb el pla de dinamització econòmica que la par­ròquia portarà a terme.

tracking