Reportatge

Ganes d'escudella i canelons

El xef de Can Manel, Carles Flinch, va oferir una sessió gastronòmica al Poblet de Nadal amb degustacions de plats tradicionals d’aquestes dates, que van permetre a tots els que es van apropar a la plaça de Poble avançar unes hores les festes nadalenques.

Ganes d'escudella i canelonsC. F.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Nadal no és un moment per innovar. La cuina tradicional és la més apreciada aquests dies, en especial durant àpats com el de la nit de Nadal o el de Sant Esteve. Menjar escudella o canelons és pràcticament una obligació durant aquestes festes, i si algú no pot gaudir d’aquests plats ahir va tenir l’oportunitat de fer-ho. El xef andor­rà de Can Manel, Carles Flinch, va oferir una sessió gastronòmica al Poblet de Nadal d’Andorra la Vella. Flinch va oferir una degustació d’escudella i de canelons de cep trufat amb salsa de foie-gras. “Això és cuina de padrina, de casa tradicional. Trobo que no s’ha de perdre”, va afirmar el xef de Can Manel.

Nombroses persones es van apropar a l’estand des d’on el xef Flinch va repartir unes 80 racions d’ambdós plats. Parelles, grups d’amics i famílies amb petits van poder gaudir d’un dia esplèndid i bona cuina, com el Marc i la Clara, que no deixaven de repetir que el que acabaven de menjar era “espectacular”, quelcom que les persones del seu voltant corroboraven. L’ambient va ser molt festiu en un dia de sol. Fins i tot el xef feia broma amb els petits que se sorprenien amb la grandària de l’olla de l’escudella. A les racions no els faltava de res, inclosa la botifarra blanca i negra. Ja s’encarregava el xef que fos així.

A més de l’escudella i els canelons, el xef de Can Manel té clar què no pot faltar durant les festes. “A banda de la família, la salut i les ganes de gaudir, el que no pot faltar és gana i bona teca”, va manifestar el xef mentre omplia els plats d’escudella. “En el meu cas soc bastant defensor de la cuina tradicional, sempre posada al dia”, assenyala el xef Flinch, que afirma que la cuina ha canviat. “Jo vinc d’una casa on hi ha hagut un restaurant tota la vida. Can Manel té 40 anys d’història i de la cuina del meu pare a la cuina que faig jo hi ha hagut alguns canvis”, afirma el xef de Can Manel, que assenyala que al restaurant s’ha tractat d’alleugerir la cuina. “Hem mirat de posar-la una mica al dia, que no sigui tan carregosa”, afirma el xef fent referència als guisats tradicionals de la padrina on hi havia dos dits de greix i deien que era bo. “I no, no és bo”, va afegir rient.

El xef va valorar la sessió gastronòmica com una activitat per fer ambient amb la qual també es pot donar a conèixer el producte andor­rà. “Aquí cada vegada tenim més producte de proximitat. Hi ha una sèrie de ramaders que comencen a fer bona feina amb la carn, els pagesos que cultiven verdures i hortalisses de qualitat o els que es dediquen a fer mel, melmelades o formatges. Tenint-los aquí prop de casa els hem d’aprofitar i això ens beneficia a tots”, considera Flinch, que manté que en un país turístic com Andorra és important “donar a conèixer el producte”.

El xef, tot i la cuina improvisada que li van posar al Poblet de Nadal, va poder mantenir calenta l’escudella i els canelons, quelcom que aquells que van degustar els plats van agrair atès el fred que feia a la plaça del Poble. Va agradar tant que fins i tot algú es va apropar per preguntar si encara serien a la nit. Hi ha ganes d’escudella i de canelons.

tracking