El pressupost del 2019 creix fins als 17,5 milions i un 30% en inversió

El comú destinarà 7,5 milions als projectes més ambiciosos, com ara la segona fase de l’aparcament de Ransol o la connexió del telecabina amb la plaça Carlemany

El pressupost del 2019 creix fins als 17,5 milions i un 30% en inversió

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

La corporació va aprovar ahir un pressupost equilibrat per al 2019 que preveu 17,5 milions d’euros, un 14% més que l’exercici anterior, dels quals 7,5 es destinaran a inversió, un 30% més que el 2018, i permetrà desenvolupar alguns dels projectes més costosos, com ara la segona fase de l’aparcament de Ransol (1,4 milions d’euros), la connexió de l’edifici del telecabina amb la plaça Carlemany (1,3), la fase dos de l’arranjament del carrer de Regi al poble de Soldeu (550.000 euros) o la remodelació i millora de béns d’ús públic per un valor de 320.000 euros. El cònsol major, Josep Mandicó, es va mostrar molt satisfet per poder presentar aquestes xifres, però va recordar els anys anteriors en què no havien pogut invertir tant com haurien volgut. “És un pressupost molt elevat per a la parròquia però sabem que no sempre es podrà fer, i el d’avui respon als esforços de contenció de la despesa que vam fer en el passat”. Mandicó recorda que “la situació de la qual partíem el 2012 era molt complicada però ens vam centrar en el fet que tothom pagués i també és cert que el fet de poder ser autosuficients ens ha fet créixer sense augmentar l’endeutament.”

El conseller de Finances, Marc Casal, va destacar que l’endeutament del comú és de 2,8 milions d’euros, una xifra inferior al 40%, però sobretot que després de molts anys el comú aconsegueix generar els mateixos ingressos propis que les transferències que rep de l’executiu. “Històricament havíem tingut imports molt importants en els ingressos, relacionats amb les transferències de Govern. El 2012 representaven gairebé el 75% del pressupost però avui la tendència s’ha revertit i ja estem al 50%.” Les partides d’ingressos han augmentat significativament en el darrer pressupost i els directes creixen un 32%, els indirectes un 70%, i les taxes i altres ingressos, un 25%. Per seguir aquesta línia, el consell de comú d’ahir, en què es van aprovar els comptes, va augmentar un 8% la taxa d’higiene i enllumenat per als no residents; per als que tinguin una unitat d’habitatge de més de 70 metres quadrats el preu serà de 250 euros, rebaixant-se en 190 per als que en tinguin menys.

Les despeses de funcionament també s’han contingut i malgrat que augmentin un 4%, fins als 7,7 milions, Casal ho atribueix a la caseta del mirador del Roc del Quer i al centre de dia per la gent de Gran de Perecaus. Finalment, es va aprovar la renovació dels serveis de la fase 1 de Soldeu, un projecte de 450.000 euros.

ENSISA VA OBTENIR UNS BENEFICIS DE 6,3 MILIONS L'ANY PASSAT

El director general d’Ensisa, David Hidalgo, es va felicitar pels resultats de la societat durant la temporada 2017-2018. Tal com va explicar, Ensisa va tancar amb un resultat net de 6,3 milions d’euros, “el millor resultat que ha assolit mai la societat”, va dir, i amb un increment dels ingressos del 7,3%, gràcies al fet que van millorar registres totes les àrees de facturació del domini. A més, disposa d’un cashflow de 12 milions d’euros. Per a aquesta temporada s’ha previst un pla d’inversions ordinari de pràcticament cinc milions que inclourà el Màgic Glis, un tobogan de 500 metres semblant al Tobotronc de Sant Julià i que ha costat uns 950.000 euros. També la renovació de les cabines, petites obres i una part important de la plataforma de Soldeu i de l’aparcament. Les activitats d’estiu van tancar la temporada “lleugerament” per sota de l’anterior perquè, segons el director general, “de les quatre activitats dues no les vam poder fer”. Es referia al bike park i al circuit de karts. Tot i així, el Family Park va créixer un 20% i el golf, un 27%. Hidalgo també va garantir que dissabte obriran les pistes de Soldeu-el Tarter. Les previsions meteorològiques seran favorables i esperen disposar de quatre remuntadors i més teleesquís. Per la seva part, Grandvalira va notificar ahir que en total hi haurà 67 quilòmetres esquiables aquest cap de setmana.

El pressupost del 2019 creix fins als 17,5 milions i un 30% en inversió

tracking