El comú aprova un pressupost de 31 milions i en destina 9,5 a inversió

Els projectes més costosos són l’enderroc dels edificis per fer l’aparcament de l’Obac i la sala de vetlles del Tanatori Nacional

El comú aprova un pressupost de 31 milions i en destina 9,5 a inversióFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

La corporació va aprovar ahir un pressupost equilibrat per al 2018, amb l’abstenció del partit Liberal i el vot en contra del PS, que serà de 31 milions d’euros, dels quals 9,5 es destinaran al capítol d’inversió. En aquest apartat, la cònsol major i la consellera de Finances, Trini Marín i Núria Gómez, van ressaltar els projectes a què es destinaran més diners; l’aparcament de l’Obac (dos milions d’euros enguany però una partida plurianual de deu més fins al 2023), la sala de vetlles del Tanatori Nacional (un milió i mig d’euros), dos nous aparcaments per valor de 500.000 euros a la carretera d’Engolasters i al pont de la Plana, i diverses accions per embellir i millorar la mobilitat a la parròquia, com ara un transport mecànic per a persones al carrer Peces Caldes (400.000 euros) o els treballs per ampliar voravies i adaptar-les a la normativa actual (784.000 euros).

En el capítol d’ingressos, el comú preveu recaptar 28 milions, als quals cal afegir els romanents de tresoreria de més d’un milió i un nou endeutament de dos milions d’euros que “no alterarà els bons resultats que hem aconseguit”, va dir Marín, ja que es preveu tancar l’any amb un endeutament inferior als 17 milions d’euros, “quan la xifra de la qual partíem el 2012 era de 34”. Per tot plegat, la cònsol va confessar sentir-se “emocionada”, mentre que Gómez va destacar “l’important treball fet en la despesa de funcionament però sobretot perquè no augmentem els impostos, ni les taxes ni els preus públics”.

Creixen els ingressos

Bona part de l’èxit de les xifres presentades ahir s’expliquen per l’increment de la recaptació dels impostos directes, en 680.000 euros, i de les taxes i altres ingressos (1.216.589 euros). Per contra, les despeses de personal també creixen (373.000 euros més) igual que el consum de béns corrents i de servei (595.036 euros). Gómez afegia que preveuen recaptar 1,3 milions d’euros en nous projectes encara per entrar, i definia les quatre línies sobre les quals s’havia elaborat aquest pressupost. “Ens vam proposar augmentar la inversió i en quatre anys haurem invertit 30 milions d’euros. Volíem reduir encara més l’endeutament. Hem fet una gestió responsable de les despeses de funcionament, i hem incrementat els ingressos gràcies als rendiments arrendataris.”

L’oposició no els hi va donar suport i va reivindicar la intranscendència del seu vot “gràcies a la llei electoral que tenim”, però mentre que Marc Magallón es va abstenir perquè trobava a faltar una partida per a la separativa d’aigües de Fiter i Rossell, Cèlia Vendrell va votar-hi en contra, perquè a més d’aquesta, tampoc contemplava la compra del 51% de les accions de Capesa, ni la reforma de la façana de Caldea. Marín va dir que aviat es presentarà l’informe fet pel termolúdic sobre l’estat de l’edifici i el cònsol menor, Marc Calvet, va atribuir a un element “tècnic” el fet de no poder connectar el col·lector, ja que abans caldrà un acord amb la capital perquè coincideixen en un tram. Calvet també va explicar que es destinaran 500.000 euros per finançar les mesures de seguretat a l’eix Carlemany - Meritxell però que cada comú en pagarà la part proporcional.

La partida per a l’aparcament de l’Obac preveu l’enderroc de dos edificis, i des del comú esperen que Govern tregui abans de finals d’any l’adjudicació del Tanatori.

PROHIBITS ELS PATINETS ELÈCTRICS A CARLEMANY

La corporació va actualitzar l’ordenança reguladora de l’accés de vehicles rodats a la zona Vivand i prohibeix la circulació de patinets elèctrics, bicicletes i monopatins per aquesta via. El conseller d’administració, Esteve Vidal, va recordar que la mesura es pren per “seguretat” però també “per oferir una millor experiència de compra”. Només es permetrà l’entrada de vehicles amb prèvia autorització o aquells que vagin als aparcaments dels hotels, els veïns o busquin la farmàcia de guàrdia. Vendrell es va abstenir perquè “no inclou com a excepció el trasllat de persones amb mobilitat reduïda”. Magallón va demanar “prudència” per començar a aplicar multes però Marín va afirmar que “serem durs en el compliment de la normativa”.

EL CENTRE ESPORTIU OBRIRÀ EL SET DE GENER

El conseller d’Esports i Informàtica, Jordi Vilanova, va explicar que el centre esportiu i les piscines obriran el 7 de gener vinent, “després de 14 mesos d’obres i dos milions d’euros”, va dir, i va afegir que del 2 al 5 hi haurà una jornada de portes obertes. Els usuaris podran escollir quatre abonaments diferents, en funció de l’activitat que vulguin realitzar, i la matrícula serà gratuïta fins a finals d’abril. Entre altres millores, s’hi han instal·lat un sostre aïllant, s’ha canviat la il·luminació a llums LED per estalviar un 50% en la despesa, s’ha canviat la maquinària que estava obsoleta, s’han habilitat dues sales més per fer classes dirigides i se n’ha ampliat el gimnàs.

El comú aprova un pressupost de 31 milions i en destina 9,5 a inversió

tracking