TALL A la 
CS-310 

Tall a la CS-310 entre Anyós i l'Aldosa a causa d'una esllavissada sense danys personals. El trànsit s'ha desviat pel centre de la Massana

El comú augmenta la partida d'inversió fins a 5 milions l'any vinent

El cònsol major destaca que el total d’inversions durant el mandat s’enfila als 8,7 milions i que el deute es rebaixarà fins als 14

El comú augmenta la partida d'inversió fins a 5 milions l'any vinentFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

L’alliberament que ha suposat per a les arques del comú d’Ordino vendre la majoria de les accions de Secnoa es veurà reflectit en el pressupost del 2019 amb un augment molt notable de la inversió, que se situarà prop dels cinc milions d’euros. “És evident que el fet de no haver de fer inversions a Arcalís ens permetrà fer altres inversions a la parròquia, podrem dedicar més diners a la parròquia i si cada cop hi ha més inversió ens faran créixer d’una forma sostinguda i interessant de cara a tota l’economia del país”, argumenta el cònsol major, Josep Àngel Mortés, a la ràdio del Diari. El capítol d’inversió previst als comptes de l’any vinent s’enfila a una xifra “important de 4,5 a 5 milions i al final dels quatre anys farem una inversió de 8,7 milions i dins del marc pressupostari que teníem previst en un inici es parlava de 5,6 a 6 milions de màxim”, explica el cònsol.

Mortés rebutja que hi hagi un component electoralista en l’increment de la partida d’inversió i assegura que “la gent pot acusar del que vulgui, però es fan les inversions quan es poden fer”, i insisteix que és ara quan la conjuntura econòmica del comú ha millorat per l’operació d’Arcalís, alhora que destaca l’efecte que tindrà per rebaixar deute. El cònsol major assenyala que es farà “una reducció de deute que estàvem parlant d’un milió d’euros per any i acabarem amb 4,5 o 5 milions menys, i això ja és una part importantíssima”, i recorda que la corporació que encapçala tenia un objectiu del 150% del total d’endeutament autoritzat “i per acabar el mandat l’objectiu és el 122% i quedarà en uns 14 milions al final de la legislatura”.

La major part de la inversió se l’emporta la renovació del centre esportiu d’Ordino, “que pràcticament són 2,5 milions, és el 50% de la inversió, perquè s’ha de canviar tota la zona de vestidors, canviar circuits i hem hagut d’esperar a tenir l’edifici de la ludoescola perquè tots els temes culturals, d’art i La Capsa s’han traslladat i fins llavors no podíem començar el projecte, però estava tot programat”, exposa el cònsol ordinenc. I puntualitza que “no és un tema electoralista o no, toca quan toca, i em fa gràcia perquè llavors l’últim any no pots fer res perquè ets electoralista i crec que és igual que el primer, són quatre anys de mandat”, i destaca que ara mateix l’acompliment del programa electoral està “en un 75% o 80% i encara ens falta més d’un any” per completar la legislatura. Un acompliment en el qual situa com a primer objectiu trobar una solució per a Ordino Arcalís “perquè era un dels problemes greus del comú que a més arrossegava tota la parròquia, i ens ha canviat la perspectiva tant en l’àmbit privat com del comú, perquè podem fer més inversió i ens ha donat una perspectiva amplíssima”.

Sorteny i la Cortinada

Mortés detalla que el segon projecte més important per la quantia d’inversió per a l’exercici vinent es destina a la carretera de Sorteny, “amb entre 450.000 i 500.000 euros per refer la part afectada per un despreniment de roques que hi va haver i que ha deixat només un carril”. El cònsol recorda que és una carretera secundària de competència comunal i que els treballs s’havien anat retardant “perquè costa molts diners, però l’hem ficat per a aquest any perquè és un tema important perquè estem potenciant al màxim el parc natural de Sorteny i l’accés ha de ser bo”.

El comú també invertirà l’any que ve en una zona d’esbarjo a la Cortinada. Inicialment l’espai lúdic, de parc i zona per a skate, està planificat al costat del centre de tecnificació i de les escoles ordinenques, però la parcel·la “prové de la cessió d’una unitat d’actuació que ja està aprovada, però fins que no es desenvolupi i no es facin els vials i tots els propietaris no ens entreguin els terrenys segurament trigarem encara un any i mig o dos, i per això condicionarem una zona d’esbarjo a la Cortinada”. L’obertura del pàrquing permet treure’n un de petit que hi ha al costat del parc i ajuntar-lo per fer l’espai d’esbarjo amb els 200.000 euros pressupostats, “vist que no es podrà fer el d’Ordino, que és on hi ha més nens”.

tracking