El TC no admet el recurs d'empara del comú i la mútua dels urbans queda anul·lada

El TC no admet el recurs d'empara del comú i la mútua dels urbans queda anul·ladaARXIU

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El Tribunal Constitucional no ha admès a tràmit el recurs d’empara interposat pel comú d’Escaldes contra la decisió de la sala administrativa del Tribunal Superior que va resoldre que la mútua dels urbans s’havia d’anul·lar. La resolució de l’Alt Tribunal esdevé el final d’un serial judicial que va arrencar l’any 2015, quan els agents de circulació van presentar una demanda en què al·legaven que la mútua contravenia la Llei que regula el cos d’urbans. La justícia els ha donat la raó i el comú la dissoldrà. De fet, segons van explicar fonts comunals dilluns, en la reunió de la junta de Govern està previst que s’acordi convocar un edicte per contractar una pòlissa d’assegurances que, a càrrec del comú, servirà per garantir el cent per cent del salari en cas de baixa per accident laboral o malaltia professional dels agents de circulació i de la resta de treballadors de la corporació. Perquè es farà efectiu el que ja havia dit la cònsol major, que si el comú s’havia de fer càrrec d’aquesta cobertura extra en faria beneficiaris tots els empleats comunals.

Com que hi pot haver un decalatge d’uns pocs mesos entre que es convoca l’edicte i s’acaba adjudicant l’assegurança, la mateixa corporació es farà càrrec d’aquest complement de manera provisional. Una altra de les qüestions que s’hauran de resoldre és el retorn dels diners que s’han anat dipositant fruit de la retenció de l’1,5% del salari als agents de circulació. Les mateixes fonts van indicar que encara no s’han calculat quants diners suposa i que s’ha de tractar cas per cas perquè no tots els agents han aportat el mateix.

Des del comú van insistir en la necessitat que el polèmic article que estableix que els agents de circulació han de tenir cobert el cent per cent del salari en cas d’accident laboral o malaltia professional s’aclareixi. La doble interpretació que provoca el citat article (el 36) ha provocat sentències contradictòries. Els agents de circulació interpreten –i d’aquí l’inici del plet judicial– que l’article estableix que la cobertura en cas d’atur per accident de treball o malaltia obligatòria no es pot imputar als treballadors. El comú, que no hi ha aquesta prohibició. Inicialment les resolucions van donar la raó a la corporació. Fins que el Tribunal Constitucional, a final del 2016, va resoldre que l’afiliació obligatòria a la mútua i la retenció salarial eren inconstitucionals i que, per tant, s’havien vulnerat els drets dels demandants , instant la sala administrativa del Tribunal Superior a tornar-se a pronunciar. I ho va fer per plantejar dos processos incidentals d’inconstitucionalitat respecte a l’article 36 que el TC no va admetre perquè va concloure que no s’hi donaven els requisits per fer-ho. El 18 de maig el Superior es pronunciava definitivament, declarava no ajustada a dret la mútua i instava a la seva anul·lació. El comú va obrir dos fronts: el recurs i la demanda que se suspengués cautelarment l’aplicació de la sentència fins que no hi hagués la decisió definitiva del Consitucional. Suspensió cautelar que el Superior va acceptar però ja ha quedat aixecada un cop el TC s’ha pronunciat.

En l’aute, de data 12 de novembre, el Constitucional admet que la “situació era difícil per a la sala administrativa del Tribunal Superior i per al comú d’Escaldes” però que l’article 36 “no ha estat declarat inconstitucional ni anul·lat” però sí les sentències que declaraven que la mútua era ajustada a dret. Per tant, si el Superior mantenia el posicionament anterior hauria contradit al TC i s’havia de pronunciar com finalment va fer. L’aute conclou que no hi ha hagut la vulneració de drets pretesa pel comú escaldenc.

tracking