La neteja del cens podria arribar a les 700 persones aquest any

El comú publica la tercera llista de persones que podrien ser donades de baixa d’ofici del registre de població si no acrediten que viuen a la parròquia

La neteja del cens podria arribar a les 700 persones aquest any

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El comú de la Massana segueix treballant en l’actualització del cens i ahir va publicar un nou edicte al Butlletí Oficial del Principat d’Andorra (BOPA) en què revela la llista de persones no localitzades per tal de poder regularitzar la seva situació o cursar-los la baixa d’ofici. En aquesta tercera ocasió, el comú alerta 169 persones que en cas que no acreditin la residència a la parròquia en el termini d’un mes, en seran eliminades. Si se sumen a les dues neteges anteriors, la parròquia podria tancar l’any amb 700 persones menys. Des de la corporació es recorda que enguany s’ha fet un important treball de depuració del cens amb la finalitat que sigui el més fiable possible i que amb aquesta, es tancarà la fase prevista per a aquest exercici. La primera es va fer al maig i d’allà en van sortir 416 persones, mentre que la segona va ser el setembre i a la llista hi figuraven 125 noms més.

Des de la Massana entenen que el manteniment del cens és un procés constant en base als moviments comunicats pels ciutadans, com ara els canvis de residència entre parròquies, la gent que marxa del país i les defuncions, i també a la iniciativa i control dels comuns. Els responsables afirmen que sempre que es realitza una baixa es fa amb criteris reals, amb dades fiables i fefaents i que només es pot efectuar amb dades plenament contrastades, ja que en el fons, suposa l’extinció de drets i pot generar responsabilitats en cas d’errada. En el seu moment el cònsol major, David Baró, va explicar que aquestes llistes surten ara perquè van idear un sistema intern de base triennal i que, per tant, seran constants les actualitzacions. Segons Baró, el sistema es va crear sobre la base de l’encreuament de diverses fitxes i dades, permet comparar la població d’enguany amb la de fa tres anys i comprovar si hi ha més persones o menys. A la Massana hi ha més de 1.300 persones de diferència entre l’estimació de l’organisme públic, 9.628, i les dades registrades al cens, 10.948, xifra que suposa un 12% de variació. Una realitat que ha provocat l’enuig de més d’un cònsol.

L’actualització del cens és potestat de les corporacions i totes consideren que és l’indicador més fiable que existeix per conèixer realment la població que viu en una parròquia i no les estimacions que fa el departament d’estadística. Aquesta discrepància ha estat sovint motiu de controvèrsia entre les institucions perquè l’executiu agafa la dada del seu departament per calcular la corresponent a la població de les transferències. Finalment, es recorda que totes aquelles persones que vulguin acreditar-se i no perdre la residència, podran adreçar-se al departament de Ciutadania.

La gent registrada al cens de població de la Massana ha crescut any rere any des del 2013 i enguany podria tancar amb pèrdua.

tracking