Sant Julià de Lòria

Naturlandia tancarà amb “dèficit zero” el 2019

El cònsol afirma que enguany el comú haurà de posar 300.000 euros per al funcionament del parc i que el deute caurà fins als 8 milions

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Josep Miquel Vila preveu que Naturlandia tancarà el 2019 amb dèficit zero, xifra que havia de ser l’objectiu per aquest 2018 però que no serà així a causa del mal temps “que ens ha fet, tant a l’hivern com a l’estiu”. D’aquesta manera, el cònsol major de Sant Julià de Lòria va matisar les dades que va donar en la darrera sessió del consell del comú, i ara apunta que enguany el dèficit del parc serà només de 300.000 euros. “Vam preveure en el pressupost que la xifra fos de zero el 2018, però no es complirà i no serem capaços d’arribar-hi. Per culpa del temps? Sí, però no ho farem. L’any que ve? Sí, perquè afrontarem la segona etapa de renovació”, va explicar. D’aquesta manera, va reduir totes les xifres aportades pel comú a l’ecoparc aquest any a tres: un milió d’euros pressupostats a principis d’any que la corporació posa per reduir l’endeutament, 300.000 euros per cobrir el dèficit que genera, i 300.000 més per als estudis mediambientals i una due diligence per a la tirolina que estan pensant a construir.

Tot i així, el cònsol defensava que aquests estudis els pagarà l’empresa que decideixi executar el projecte. “Si els interessats el tiren endavant, ja ho tenim i ens quedem amb 1.300.000 euros que dèiem. En canvi, si no es decideix abans de tancar l’exercici, fet que és possible, aleshores haurem de demanar un altre crèdit extraordinari de 300.000 i acabarem posant 1,6 milions”.

El cònsol es va congratular per l’evolució econòmica favorable que està tenint el parc, tot i que reconeix que encara no presenta les xifres esperades. “Pensàvem que a partir del 2018 es podria tenir superàvit, i per això treballàvem amb un doble objectiu. Per una banda, que no generés dèficit, situació que hem estat a punt d’aconseguir, i per l’altra que Naturlandia fos capaç de retornar el deute”. Precisament, aquest “a punt d’aconseguir” és al que s’aferra el cònsol per no externalitzar encara la gestió, com van dir que farien, ja que “vam fer un pla per millorar el parc i no descartem l’externalització, però tampoc ho veiem necessari perquè ens hem quedat molt a prop i perquè ara iniciem la segona etapa” de redefinició de les activitats. Si l’any passat els responsables van decidir tancar-lo alguns dies perquè no generés pèrdues, ara s’impulsa un control sobre les atraccions per decidir quines són rendibles i es queden obertes, quines es poden tancar o quines es poden obrir algunes hores. “Tenim 30 activitats i les estem analitzant per saber quines es queden i quines no. Fins que no vegi l’informe no ens pronunciarem, però si els números diuen que cal que alguna desaparegui, podria passar”.

Aquest “esforç” no afectarà les xifres d’enguany, les quals, evidentment, no estan tancades però sí estimades. “Preveiem unes despeses al voltant dels 3,5 milions d’euros i uns ingressos que superin els 3. D’aquí el dèficit que deia, però les xifres evolucionen favorablement, i per això hem reduït l’endeutament extern [amb els bancs] dels 11 milions del 2016 als 8 d’enguany”.

Estudis per fer la tirolina

Un dels projectes que el cònsol encara amb més il·lusió és el de la tirolina, al qual han destinat ja 300.000 euros per fer els informes, encara que Camprabassa serà “incapaç” de realitzar-lo perquè “no tenim diners i haurà de ser una inversió externa”. Malgrat que encara està en fase d’estudi i no és segur que es faci, el cònsol afirma que “els tècnics analitzen si seran quatre o sis les línies que tindrà, però tots estem a l’expectativa del que digui la due diligence. Hi ha interessats? Sí, però això no vol dir que surti, ja que fins que no es posin els calés sobre la taula no es pot dir blat, fins que el tinguis al sac i ben lligat”.

Naturlandia tancarà amb “dèficit zero” el 2019

tracking