reportatge

L'estrella és el de pinyons

La castanyada encara segueix celebrant-se al Principat i el costum de menjar panellets es manté, però les vendes es podrien ressentir enguany per l’alt preu dels pinyons, el llarg pont o la pèrdua de la tradició davant la irrupció de Halloween, una festivitat més atractiva.

L'estrella és el de pinyonsCarles Faneca

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Malgrat que la festivitat de Halloween hagi menjat terreny a la castanyada durant els dar­rers anys, la tradició que se celebra en la posobra de Tots Sants segueix tenint presència al Principat mitjançant les diverses castanyades populars que es duen a terme, en especial a les parròquies altes del país. No obstant això, són els panellets els que fan de barem per saber si la festivitat tradicional segueix aguantant el tipus davant la presència irrefrenable al país de carbasses il·luminades i decoració terrorífica als locals comercials, a més de gent, en especial els més petits, que van pel carrer disfressats de monstres, bruixes o zombis.

“Com totes les tradicions, la de menjar panellets per la castanyada ha baixat, potser perquè la gent marxa durant el pont”, assegura la gerent de la Granja l’Espiga d’Or d’Andorra la Vella, on diverses safates en filera, plenes de tot tipus de panellets artesans, es mantenen a primera línia al taulell. Per aquest motiu, creu que, tot i que la gent en compra, les vendes baixaran aquest any, però confia que els visitants s’animin a adquirir els dolços de massapà al Principat o que els andor­rans en comprin per a les postres de diumenge enlloc d’un pastís. A la granja La Lyonesa, també a la capital, creuen que la tradició encara es manté molt viva i que la gent segueix comprant tot i que el preu ha pujat en comparació amb l’any passat. “El cost dels pinyons ha pujat molt i per tant aquests panellets són una mica més cars”. Enguany els preus a totes les pastisseries solen pivotar entre els 35 i els 45 euros el quilo de panellets.

Tot i l’alt preu, en les pastisseries de la capital no hi ha dubtes. Entre els clients, tampoc. El panellet que més es ven i el que més agrada és el de pinyons. El segueixen el d’ametlla i el de xocolata. Però el de pinyons és el de pinyons. “És el més tradicional”, afirma la Marta, que surt d’una de les pastisseries amb un paquet ple de panellets. “La meva intenció era preparar-los a casa amb els meus fills, però entre que tinc poc temps i el preu dels pinyons, prefereixo comprar-los”, afirma. No obstant això, també hi ha gent que no en compra però per motius diferents als esperats. “No ens agraden”, afirma un altre client que es decanta per comprar moniatos ja cuits.

Potser el secret per mantenir la castanyada passa per unir-se a Halloween. De moment, el preu dels panellets ja han començat a produir els primers esglais als compradors.

tracking