Aval judicial definitiu a la plataforma esquiable de Soldeu

Viladomat havia decidit retirar el recurs després de l’acord per a la continuïtat de Grandvalira, però no li va donar temps perquè el mateix dia s’emetia la sentència que el rebutjava

Viladomat es planteja retirar el recurs contra la plataforma de Soldeu

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

La sala administrativa del Tribunal Superior ha rebutjat el recurs que va presentar la família Viladomat (Joan, Cristina i Xavier) contra la declaració d’interès nacional per part de Govern de la plataforma esquiable de Soldeu. Viladomat ja havia decidit que retirava el recurs, ja que en primera instància ja havia perdut, després de l’acord per a la continuïtat de Grandvalira. La decisió no va poder arribar a fer-se efectiva perquè el mateix dia de la decisió el Superior emetia la sentència que el rebutjava. El posicionament conciliador de Viladomat es visualitzarà, segons fonts consultades, en el fet que com no li va donar temps a retirar el recurs no l’elevarà fins al Tribunal Constitucional. Es dona per tancat així l’afer i les obres a Soldeu podran continuar un cop finalitzada la via judicial.

El Superior rebutja un a un els arguments del recurs que bàsicament feien referència que la plataforma tenia una finalitat esportiva i que per tant no podia ser declarada d’interès nacional; la Federació Internacional d’Esquí no va demanar la infraestructura per a la celebració de competicions; impossibilitat que un projecte d’interès nacional l’impulsi un comú (Canillo) i manca d’informació. A més s’instava que l’obra fos aturada cautelarment fins a la resolució. El Superior estableix que en un país de munta-nya “l’esquí és consubstancial a la cultura del país i és un atracció essencial per al turisme que és la riquesa principal del Principat” i dotar Andorra d’equipaments esportius de primera magnitud justifica la declaració d’interès nacional. S’indica en la sentència que el comú de Canillo està capacitat per instar una declaració d’interès nacional i Ensisa com a entitat privada és qui fa les obres i també està capacitada legalment per fer-ho.

L’informe de l’arquitecta

Respecte a la falta d’informació sobre el projecte d’interès nacional, el Tribunal tampoc troba que hi hagi proves de falta de documentació. El Superior també defensa la sentència en primera instància on el recurs indicava que no s’havia tingut en compte l’informe d’una arquitecta. La sentència estableix que aquest informe només tracta sobre les possibles plusvàlues immobiliàries que es derivaran de la construcció de la plataforma. S’estableix que l’informe de l’arquitecta no entra a pronunciar-se sobre la justificació del projecte com a interès nacional “que és el motiu fonamental del litigi”.

CINCA INSTA L'OPOSICIÓ A FER RECTIFICACIONS

El ministre de Finances i Portaveu del Govern, Jordi Cinca, va instar ahir als partits polítics de l’oposició que rectifiquin les acusacions que van fer fa uns mesos, quan van denunciar la “il·legalitat” de l’actuació de l’executiu. Liberals, PS i SDP van afirmar que la declaració d’interès nacional de la Plataforma de Soldeu no respectava la normativa. “Espero que tots aquells que es van afanyar a fer un debat polític en lloc d’un debat purament en l’àmbit de millorar les instal·lacions del país, que ara rectifiquin i se n’alegrin pel país que puguem tirar endavant aquesta instal·lació sense cap més ensurt”, va afirmar Cinca. El portaveu va assegurar que l’acord per salvar Grandvalira s’hauria produït independentment de quina hagués estat la sentència sobre el recurs presentat contra la plataforma de Soldeu. Amb el salvament del domini esquiable, Cinca va relatar que “s’ha preservat una de les marques més emblemàtiques” després de la marca Andorra. Cinca va demanar “no criminalitzar” la família Viladomat, ja que pensa que tenien el dret “legítim” de presentar el recurs.

tracking