política

Unió Laurediana es planteja un pacte amb Virtus Unita per formar la tercera via

Els lauredians consideren que l’acord amb el grup d’opinió nascut dels demòcrates permetria fer llista a Canillo, Ordino i Andorra la Vella

Unió Laurediana es planteja un pacte amb Virtus Unita per formar la tercera via

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Virtus Unita va alertar en el dar­rer comunicat del “col·lapse total del país, i per molts anys”, que es podria produir arran de l’acord d’associació que el Govern està negociant amb la Unió Europea. El grup d’opinió va fer una crida a través de la qual “demanem i exigim al Govern, i a tota la classe política, fer una pausa en el procés negociador per analitzar detingudament les exigències de la UE”. Virtus Unita va anar més enllà en la crítica i va recordar els efectes negatius per al sistema financer d’haver signat l’acord monetari amb la UE “que encara estem patint”. El grup concloïa que “a simple vista, les exigències són moltes i els beneficis minsos”, i per tant cal aturar el procés.

El refús a l’acord va arribar pocs dies després de la carta –en el mateix to– que Josep Pintat, en nom d’Unió Laurediana, i Independents de la Massana, va entregar (de fet qui la va donar va ser el conseller Carles Naudi en nom de Pintat) a l’eurodiputat espanyol Juan Fernando López Aguilar. Unió Laurediana, segons fonts properes a la formació, està disposada a treure rèdit d’aquesta coincidència de plantejament amb Virtus Unita respecte a l’acord d’associació. Partint de la base d’aquest gran punt comú es plantegen l’opció d’establir negociacions per incorporar el grup d’opinió a la tercera via que s’està intentant gestar per presentar una llista nacional conservadora i múltiples territorials els pròxims comicis.

Unió Laurediana és conscient que un hipotètic pacte amb Virtus li facilita sobre manera la possibilitat de desenvolupar el projecte a escala nacional. El gran embull d’embarcar-se en la creació d’una plataforma ad hoc per a les eleccions és la dificultat de crear candidatures territorials. UL, a hores d’ara ni tan sols té assegurada la incorporació a la tercera via de Ciutadans Compromesos de la Massana. Els massanencs estan dividits i fins i tot el sentiment actual és majoritari envers un pacte amb DA perquè desconfien de l’aventura de crear un nou partit nacional.

Unió Laurediana vol oferir als massanencs un escenari atractiu amb la major part de la feina feta per tenir diferents parroquials. Confia que els ex-liberals escaldencs de França Riberaygua s’hi incorporin. El salt de qualitat, però, es faria amb el pacte amb Virtus Unita: Jordi Farràs, Albert Font, Ton Armengol o Josep Antoni López Alcántara. Aquests quatre noms d’Andorra la Vella donen la idea de les opcions per crear una territorial. Josep Duró a Ordino, Josep Casal o Climent Palmitjavila a Canillo... Hi ha un grupuscle de velles glòries de la política andor­rana que perfectament podrien fer llistes a pràcticament totes les parròquies, per fer-ho possible cal el rebuig a la UE com a pal de paller, i que aquest sigui l’element amb tirada electoral.

Els dos inconvenients

És cert, però, que existeixen certes incompatibilitats entre les dues formacions. Per exemple, el cònsol lauredià, Josep Miquel Vila, rival polític dels Pintat, és al grup d’opinió, així com Antoni Garrallà, que no està en sintonia amb Ciutadans Compromesos de la Massana. L’altre gran escull és que bona part dels membres de Virtus han manifestat que el grup es va concebre per incidir, però no volen formar part de cap llista electoral. La coincidència en l’argument de la Unió Europea, segons fonts de la formació, no se sap si serà motiu suficient perquè la major part dels components del grup d’opinió tornin a la primera línia política encapçalant candidatures. Virtus té clar que hi haurà una aproximació amb la tercera via per confluència d’interessos, però també que bona part dels integrants segueixen sent pro demòcrates i no han anunciat que s’escindeixen.

tracking